Make Poverty History – global kampagne lander i Danmark torsdag

Redaktionen

Bono, Bob Geldof, Søren Pilmark, Helena Christensen og Pernille Rosendahl har noget til fælles. I 2005 bærer de alle et hvidt bånd om håndleddet som symbol på, at den globale fattigdom skal udryddes.

2005 er nemlig året for en af de største globale kampagner mod fattigdom og ulighed nogensinde. Demonstrationer, koncerter, happenings og events over hele verden vil året ud gøre opmærksom på kampagnen: MAKEPOVERTYHISTORY, skriver det nordiske kontor for FNs Udviklingsprogramn, UNDP, i en pressemeddelelse onsdag.

Torsdag (9. juni) præsenterer u-landsorganisationen Ibis og UNDP ” MAKEPOVERTYHISTORY”-kampagnen i Danmark, som opfordrer verdens statsledere til at sætte turbo på udviklingsbistanden, gældslettelsen og forbedringen af handelsvilkårene for verdens fattigste.

Kampagnen indledes ved Christiansborg torsdag kl. 8.00 til 9.00

De kommende 6 måneder vil MAKEPOVERTYHISTORY benytte 3 internationale begivenheder til at sætte fattigdom på dagsordenen.

– For de mange milliarder, som lever i absolut fattigdom, handler 2015 målene om liv og død. For os i den rige verden er 2015 målene nøglen til en fredelig og mere sikker fremtid. Derfor er det afgørende at Danmark sætter alt ind på at verdenssamfundet når målene i 2015. Tiden er ikke længere til snak – den er til handling, siger kommunikationsmedarbejder i UNDP, Lotte Dahlmann.

Det første højdepunkt bliver i juli, hvor tusinder af mennesker i hele verden vil tage del i demonstrationer, koncerter og happenings for at lægge pres på verdens 8 mægtigste mænd inden de mødes til G8 topmødet i Skotland d. 6-9. juli:

– Verdens statsledere har pengene og magten til at ændre livet og hverdagen for over en milliard mennesker, som lever for mindre end en dollar (6 kr.) om dagen, siger generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen og lægger til:

– MAKEPOVERTYHISTORY vil presse på for at de gør en ekstra indsats for at bekæmpe global fattigdom i 2005. Man kan tage del i kampagnen ved at bære det hvide armbånd. Det viser ansvar og handling og giver samtidig de fattige en stemme i kampen mod global fattigdom.

Bag MAKEPOVERTYHISTORY kampagnen står store internationale organisationer som Oxfam og ActionAid. I Danmark er kampagnen blevet til i et samarbejde mellem Ibis og UNDPs nordiske kontor.

Torsdag morgen mellem kl. 8-9 vil medlemmer af Folketinget vil blive budt på en særlig MAKEPOVERTYHISTORY-morgenbrød ved tingets hovedtrappe og opfordres til at bære det hvide armbånd og vise deres støtte til kampagnen. De inviteres også til at støtte en opfordring til statsministeren om at deltage i FN-topmødet i New York 14-16. september.

– FN-topmødet i New York til september bliver helt afgørende for bekæmpelse af fattigdom. Men med det nuværende tempo, vil vi først nå hovedparten af 2015 Målene i 2147. Det er 132 år for sent, siger kampagnemedarbejder i Ibis, Morten Emil Hansen, og uddyber:

– Derfor opfordrer vi alle til at sende en opfordring til Statsministeren om personligt at deltage i FN-topmødet i New York til september. Danmark må repræsenteres på højeste niveau for at sikre at vi får øget kvalitet og sammenhæng i udviklingsbistanden samt flere penge og gældseftergivelse til Afrika.

Læs mere om kampagnen på www.makepovertyhistory.dk. Pressekontakt: Morten Emil Hansen, Ibis, 40 10 52 08 og Lotte Dahlmann, UNDP, 23 63 64 43