FN i New York var for nylig centrum i 3 dage for diskussioner om, hvordan verdenssamfundet kan bekæmpe hiv/aids epidemien.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) stod i spidsen for den danske delegation og er – trods pæne ord – ikke tifreds med slutdokumentet:
– Det har været et utroligt levende møde med spændende debatter. Det er sjældent, at det civile samfund inddrages så aktivt i et stort FN-møde. Det har bidraget til at gøre diskussionerne langt mere virkelighedsnære, og knyttet dem til den hverdag mange hiv-smittede lever i.
– Under de mange debatter jeg har deltaget i, har jeg hørt alle de rigtige ting om bekæmpelse af hiv/aids blive sagt igen og igen.
– Jeg kan derfor godt undre mig over – og ærgre mig over – at alle disse gode og rigtige holdninger ikke fuldt ud er afspejlet i det officielle slutdokumentet fra mødet. Jeg havde gerne set et mere ambitiøst dokument.
– Jeg glæder mig dog over, at en række af de elementer, Danmark lægger vægt på i bekæmpelsen af hiv/aids, er med i slutdokumentet.
– Betydningen af, at der skal gøres mere for kvinder og unge, der i stigende omfang smittes, står centralt i erklæringen. Der lægges også vægt på kvinders generelle ligestilling, som et vigtigt element i bekæmpelse af hiv/aids. Dokumenter fastslår, at respekten for menneskerettigheder, herunder de hiv-smittedes rettigheder, er et centralt element i kampen mod aids.
– Dokumentet fremhæver også, at det er vigtigt at koble bekæmpelse af hiv/aids sammen med seksuel og reproduktiv sundhed, så man udnytter de muligheder der er f.eks. for at forhindre, at gravide smitter deres nyfødte med hiv virus.
– Flere penge til bekæmpelse af hiv/aids var selvfølgelig også et centralt emne. Her blev der særligt lagt vægt på betydningen af langsigtet og stabil finansiering. Dette er helt på linie med den høje prioritering af hiv/aids i dansk udviklingsbistand og den måde Danmark yder bistand på.
– Det er mit håb, at det internationale samfund med erklæringen i hånden kan styrke indsatsen for bekæmpelse af hiv/aids. Det er vores fælles ansvar at sikre, at vi om 25 år kan sige, at vi så udfordringerne i øjnene, vi erkendte hvad der var behov for, og vi gjorde det.
– Jeg har besluttet, at øge den danske bistand til bekæmpelse af hiv/aids markant. De ekstra penge skal bl.a. bruges på at styrke forebyggelse blandt kvinder og unge, slutter Ulla Tørnæs.
For 25 år siden blev det første hiv tilfælde konstateret og siden har epidemien kostet 25 millioner mennesker livet. I dag lever over 40 millioner mennesker som hiv-smittede og 15 millioner børn har mistet forældre pga. epidemien. Afrika er hårdest ramt.
Baggrund:
I 2001 holdt FN det første topmøde om bekæmpelse af hiv/aids, hvor FNs medlemslande vedtog en erklæring med konkrete forpligtelser for markant at kunne øge den internationale indsats for bekæmpelse af hiv/aids.
Det netop afviklede møde havde som formål at gøre status over fremskridt i bekæmpelse af hiv/aids i løbet af de sidste 5 år i forhold til forpligtelserne fra 2001 og i lyset af epidemiens udvikling.
Under mødet deltog udviklingsministeren i en rundbordsdrøftelse om status for gennemførelsen for forpligtelserne for 2001, et panel om hvordan man forhindrer at flere og flere kvinder og unge piger smittes med hiv samt holdte det danske indlæg under mødets højniveaudel (læs indlæggene på www.um.dk)
Udviklingsministeren havde desuden lejlighed til at mødes dels med repræsentanter fra internationale NGOer, dels med kollegaer fra både donorlande og u-lande for at drøfte hiv/aids og generelle FN spørgsmål.