SF skuffet over Søren Pind om blodmineraler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Steen Gade, SF’s udviklingspolitiske ordfører, har stillet et spørgsmål til udviklingsminister Søren Pind (V) om regeringens holdning til og reaktion på udvindingen af mineraler i DR Congo, der bruges i produktionen af mobiltelefoner.

Takket være dokumentaren ”Blod i mobilen”, kom sagen for alvor på dagsordenen.

Steen Gade er skuffet over Søren Pinds manglende initiativ på området – både på dansk og på europæisk plan, og han mener ikke, at Søren Pind lever op til sine forpligtelser.

– Søren Pind kalder sig selv for frihedsminister, og så er det under al kritik, at han ikke viser mere initiativ på området. Hvis der er noget, der indskrænker u-landenes frihed, så er det da Vestens grove udnyttelse af dem og deres naturressourcer, siger Steen Gade.

I svaret lægger Søren Pind vægt på retningslinjer og anbefalinger til danske virksomheders leverandørstyring og afviser Steen Gades idé om, at opfordre til en EU-lovgivning, der forpligter produ-center af forbru-gerelektronik til deklarering af de materialer, de anvender i deres produkter. Dette er allerede gældende lov i USA.

– Det er svagt, at Søren Pind kun taler om retningslinjer frem for en regulær lovgivning på området. Hvis USA kan, så kan vi også. Søren Pind bør presse på for en EU-lovgivning i stedet for kun at fokusere på anbefalinger og retningslinjer. De garanterer jo ikke, at udvindingen af konfliktmineraler stoppes, siger Steen Gade og fortsætter:

– Mineralerne er jo med til at finansiere den 15 år lange borgerkrig, og så kan vi da ikke bare se på, og stole på virksomhedernes frivillige indsats.

Ifølge Søren Pind er det uhensigtsmæssigt at lovgive på enkeltområder, og han mener, at det ofte er den manglende håndhævelse af eksisterende lovgivning i u-landene, der er hovedproblemet.

Steen Gade:

– Jamen, det er jo en almenkendt udfordring. Når Søren Pind bruger det som argument, underminerer han alt bistandsarbejde. Vi bliver nødt til at se problematikken på et mere overordnet plan, i stedet for bare at gemme os bag manglende håndhævelse i u-landene.

Steen Gade vil nu presse hårdt på for at sikre resultater på europæisk plan og tage kontakt til SF’s medlemmer af Europaparlamentet for også at benytte parlamentet til at presse på.