Virunga Nationalparken i det østlige DR Congo er truet, efter at landets regering har givet 2 britiske selskaber, SOCO International og Dominion Petroleum, lov til at udvinde olie i parken, skriver DR online torsdag.
Parken er på størrelse med Sjælland og Bornholm tilsammen og Afrikas første nationalpark. Den er hjemsted for leoparder, okapier, flodheste og en voksende bestand af verdens sidste bjerggorillaer.
WWF Verdensnaturfonden kritiserer beslutningen i stærke vendinger.
Maj Manczak, seniorrådgiver i Skov og tømmerhandel, Østafrika, fra Verdensnaturfondens danske afdeling, besøgte parken sidste år og kom helt tæt på en af verdens sidste bestande af bjerggorillaer.
En ny optælling viser, at antallet i Virunga er steget 26,3 procent de sidste 7 år, men freden kan hurtigt få en ende.
– Vi planlægger en kampagne mod regeringens beslutning og vil bl.a. bede FN om at gribe ind, siger Maj Manczak, som oplyser, at Virunga-parken er på FNs Verdensarvsliste over steder, som har enestående betydning.
Cornflakes-spisere har hjulpet
Parken er de senere år blevet beskyttet af en ring af træer. Verdens-naturfonden samarbejder med lokalbefolkningen om at plante træerne, så de ikke skal gå ind i den for at få opfyldt deres behov for trækul.
Danske forbrugere har støttet projektet ved at købe Kellogg’s Corn Flakes. For hver solgt pakke blev der indkøbt en stikling, og på blot 4 måneder i 2009 blev der i Norden indsamlet 2,5 millioner kroner til træplantning. Heraf kom de 850.000 fra Danmark.
Vibeke Haislund, Corporate Affairs Director, Kelloggs Nordic, anfører, at projektet er baseret på hjælp til selvhjælp, så de lokale bønder bliver undervist i, hvordan de planter træerne og får dem til at gro.
– Træerne betyder, at de lokale ikke længere behøver at gå ind i selve parken for at få brænde til madlavning, forklarer Maj Manczak.
Sjældne mineraler
Selv hvis det lykkes at få standset olieudvindingen, lurer andre farer, parken er nemlig også rig på sjældne mineraler. Parken er desuden hjem for forskellige stridende militser. Indenfor den sidste uge har der været 2 større angreb på folk, som arbejder i parken, og 9 er døde.
– Der er appelleret til FN’s fredsbevarende styrke, MONUSCO, om støtte. Vi må fortsat holde et vågent øje med, hvad der foregår, siger Maj Manczak.
Hun peger på, at den meget fattige lokalbefolkning også har brug for hjælp til at få et levebrød og en tilværelse i harmoni med parken f.eks. gennem bæredygtig turisme, deling af parkindtægterne og jobskabelse.