MS om Søren Pind: Tager fra de fattige og giver til erhvervslivet

Forfatter billede

Hvordan skaber man vækst og udvikling i verdens fattigste lande?

Det har udviklingsminister Søren Pind (V) tirsdag givet sit bud på i et 38 sider langt papir ved navn “Strategisk Ramme for Prioritetsområdet – Vækst & beskæftigelse”.

Det er dog ikke meget plads, der er blevet til verdens mest sårbare mennesker, som den danske bistand jo ellers skulle komme til gode. De får kun tre sider – med et stort billede, skriver Mellemfolkeligt Samvirke indledningsvis i en skarp kommentar tirsdag til Pinds plan.

– Der er masser af gode overvejelser i Pinds nye papir om bl.a. skat og handel samt vigtigheden af at løfte erhvervspolitikken op i politik-hierarkiet. Men ingen af de aktiviteter ser ud til at tage direkte udgangs-punkt i vækst for verdens fattigste, siger forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Elsebeth Krogh.

Risikoen for, at de fattige får mindre glæde af bistanden, påpegede Mellemfolkeligt Samvirke allerede for et lille år siden, da Søren Pind lancerede sin og regeringens samlede strategi for dansk u-landsvirke, “Frihed fra fattigdom – Frihed til forandring”.

– Vi ser et markant skred i dansk udviklingspolitik, hvor der lukkes ned for sundhed og uddannelse for verdens allerfattigste i lande som Zambia, mens pengene så bruges til at føre erhvervs- og sikkerhedspolitik i stedet, anfører Elsebeth Krogh, der har lang erfaring med bistandsarbejde og tidl. bl.a. har været international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

– Det er et klart opgør med, at dansk bistand først og fremmest skal bekæmpe fattigdom i verden, konkluderer hun.

Elsebeth Krogh understreger, at hun fuldt ud deler udviklingsmini-sterens ønske om langt mere vækst og beskæftigelse i verdens fattigste lande:

– Det giver masser af mening at skabe arbejdspladser for kvinder og unge i Kenya og andre steder, og kigge på hvordan fattige småproducenter kan sælge flere varer.

– Men det er vigtigt at undgå, at broderparten af dansk bistand går til økonomiske aktører, der allerede har fodfæste og tjener penge. Så hjælper vi blot de velbjærgede med at tjene penge, understreger Elsebeth Krogh.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/08-02-11/danida-satser-p-den-private-sektor

Yderligere oplysninger hos:
Elsebeth Krogh på tlf. 22 12 36 36 eller
pressemedarbejder Sara Schlüter på tlf. 60 43 43 21

Man kan læse hele dokumentet “Vækst & beskæftigelse” på
http://www.um.dk/NR/rdonlyres/99DF7EE9-2D93-4DD7-A227-C164F0294B7D/0/V%C3%A6kstogbesk%C3%A6ftigelse_pdftxt.pdf