Pind til Indonesien og konference i Tyrkiet for de fattigste u-lande

Forfatter billede

Udviklingsminister Søren Pind (V) besøger Indonesien 5.-8. maj og FN’s 4. konference for verdens mindst udviklede lande (Least Developed Countries) i Istanbul i Tyrkiet d. 9. maj, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Besøget i Indonesien skal bl.a. styrke samarbejdet om menneskerettigheder, demokratisering og anti-radikalisering. For det andet fokuseres på energi- og miljøsamarbejdet, klimasamarbejde samt erhvervsmuligheder på miljøområdet.

På vejen hjem er det så Pind deltager i FN’s 4. konference for støtte til verdens mindst udviklede lande, dvs de fattigste og mest udsatte u-lande.

UM om Indonesien:

Indonesien er det land i verden med den største mus-limske befolkning, verdens tredjestørste demokrati, klodens fjerde folkerigeste land og det største land i ASEAN-samarbejdet.

Omkring 90 pct. af de 228 mio. indbyggere er muslimer, og af disse bekender langt de fleste sig til en moderat form for islam. De største religiøse mindretal er kristne (Papua og Sulawesi) og hinduer (Bali).

De positive fremtidsudsigter for økonomien (forventet BNP-vækst 6,5 pct. i 2011) og den positive udvikling i de seneste år betyder, at Indonesien er kommet i kategori med BRIC-landene og er medlem af G20. BRIC omfatter Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

Indonesien står dog overfor flere udfordringer såsom miljø- og klimaproblemer, terrorbekæmpelse, radikalisering og korruption samt stadigt større pres på landets dyrebare naturressourcer (regnskovene).

Fortsat politisk stabilitet og solid økonomisk vækst over de næste 5 år samt et stigende regionalt og internationalt engagement åbner for nye samarbejdsmuligheder mellem Danmark og Indonesien.

Dansk-indonesisk samarbejde frem mod COP15 (klimakonferencen i København i december 2009)) samt dansk bistand til Indonesien til fremme af demokrati og god regeringsførelse, til forvaltning af miljø–og naturressourcer samt til klimaindsatser udgør et godt fundament for en udbygning af samarbejdet, hedder det.

UM om FNs 4. konference for de mindst udviklede lande i Istanbul

FNs konference for de mindst udviklede lande (Least Developed Countries, LDCs) har til formål at mobilisere international støtte til den socioøkonomiske udvikling i de mindst udviklede lande for at sikre deres ”opstigen” fra LDC til mellemindkomststatus.

Siden 1971 er antallet af LDC’er vokset fra 25 til 48 lande. Kun 3 lande er hidtil trådt ud af gruppen, nemlig Botswana i det sydlige Afrika og ø-grupperne Kap Verde og Maldiverne.

Konferencen giver det internationale samfund mulighed for at få skabt øget politisk opmærksomhed om centrale udviklingsproblematikker i forhold til de mindst udviklede lande.

Der ventes vedtaget et slutdokument, som vil danne grundlag for det næste årtis indsats i forhold til at sikre udvikling i disse særligt udsatte nationer.