Dansker om Sudans fremtid

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den 9. juli deles Sudan i 2 – nemlig Sudan og Sydsudan. Det er endnu usikkert, hvilke konsekvenser det får for nødhjælpsarbejdet i det store land.

Gennem vandboring og socialt udviklingsarbejde vil den kirkelige danske NGO, “International Aid Services” (IAS), bidrage til fredsprocessen. – Men der er stadig mange politiske udfordringer, fortæller IAS-medarbejder Daniel Zetterlund i en pressemeddelelse onsdag.

Daniel Zetterlund har været udstationeret i Sudan i 5 år sammen med sin kone og 2 børn. I den tid har han fået en klar vision for, hvad der skal til for at skabe fred i landet.

– Vi vil gå videre end traditionelt nødhjælps- og udviklingsarbejde og give mennesker værdighed og styrke deres evne til selvopretholdelse, siger han.

Processen fra krig til fred kan, ifølge Zetterlund, først ske når menneskene selv forandres.

Konflikten i Sudan har raset i snart 5 årtier. I Sudans vestligste region, Darfur, har der været forsøgt mange politiske aftaler, men det er endnu ikke lykkes at skabe fred. Derfor tænker IAS udviklingsarbejdet ind i en bredere sammenhæng.

IAS har arbejdet i Sudan siden 1990. Omkring 1,5 mio. sudanesere er flygtet fra Syd- til Nordsudan. Zetterlund siger, at fordi landet nu deles i 2, vil mange af de flygtede gerne rejse hjem og genopbygge deres liv.

IAS arbejder primært på 3 typer projekter: Vandforsyning, partnerskaber med lokale grupper og uddannelseshjælp. Forsyning af rent vand er af vital betydning for de nye bosættere.

– Hvor vi end arbejder, prøver vi at danne partnerskab med en lokal kirke, en organisation eller små samfundsgrupper, som samles om f.eks. at bygge en brønd, forklarer Daniel Zetterlund.

Bæredygtighed er et nøgleord i IAS’ projekter, hedder det. Derfor foregår al administration og koordination af IAS-afdelingen i Sudan.

– Vi er en humanitær nødhjælpsorganisation (NGO), men vi prøver også at se “rundt om hjørnet”. Vi trækker os ikke ud af et område, før vi kan se, at området er bæredygtigt og selv kan fortsætte med udviklings-arbejdet, slutter Daniel Zetterlund.