Christian Friis Bach besøger Burma og skal bl.a. møde Aung San Suu Kyi

Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besøger Burma den 1. – 5. december, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Danmark og det internationale samfund er i øjeblikket vidne til en spirende udvikling og mulig demokratisk åbning i Burma. Udviklingsministeren har derfor valgt – som et af sine første besøg – at gæste Burma, hedder det.

Formålet er at afklare, hvordan Danmark bedst understøtter den aktuelle udvikling med særlig fokus på at støtte den burmesiske befolkning og nationale aktører i deres bestræbelser på at fremme udviklingen.

Danske journalister indbydes til at rejse med ministeren.

Programelementer (tentativt)

Fredag den 2. december:
Afrejse fra Bangkok til – Yangon
Samtaler med regeringen i Nay Phi Daw

Lørdag den 3. december:
Besøg på projekter under bl.a. UNICEF, UNDP/PACT og PSI

Søndag den 4. december:
Besøg til udviklingsaktiviteter støttet af Danmark

Mandag den 5. december:
Samtale med bl.a. Aung San Suu Kyi

Obs.: Der kan ske ændringer i forhold til ovenstående (tentative) program.

BAGGRUND (udenrigsministeriets vurdering)

Den burmesiske regering løsladte den 12. oktober 220 personer, som del af en større amnesti omfattende i alt 6.359 fanger, der af foreningen ”Assistance Association for Political Prisoners (Burma)”, AAPPB betragtes som politiske fanger. Det vurderes, at det tilbageværende antal politiske fanger i burmesiske fængsler er over 1.000.

Den seneste løsladelse af politiske fanger kommer i kølvandet på gradvise opblødninger fra regeringens side over de seneste måneder i forhold til demokrati og menneskerettigheder, bl.a. hvad angår mediernes frihed.

Løsladelserne er et skridt i den rigtige retning og giver næring til håbet om en bedre fremtid for det burmesiske folk. Men også klart, at der er stadig lang vej at gå.

Blandt andre reform- og dialogtiltag de seneste uger skal fremhæves en forhåbentlig kommende lovændring, der pt. drøftes i parlamentet, om registrering af politiske partier. Det forventes bl.a., at et krav om, at et parti før registrering skal have deltaget med et større antal kandidater i et parlamentsvalg vil blive nedtonet.

Ligeledes ventes et krav om, at fængslede personer straks skal ekskluderes fra partiet, droppet. Fra EU’s side er regimet gentagne gange blevet opfordret til frigivelse af alle politiske fanger i Burma.

Danmark har i mange år ført en aktiv og engageret politik i og i forhold til Burma og opretholdt et vedvarende pres på regimet. Det danske engagement er en kombination af flere elementer:

* Deltagelse i EU-sanktioner, der først og fremmest er rettet mod de militære magthavere.
* Hjælp til civilbefolkningen.
* Støtte af de demokratiske kræfter inde i og uden for Burma.
* Dialog med Burmas nabolande.

Der er ikke tvivl om, at det danske engagement har sat tydelige spor, mener udenrigsministeriet.

Inklusiv den humanitære bistand yder Danmark årligt over 50 mio. kr.

Det danske udviklingsengagement går ikke til regimet, men til forbed-ringer for menigmand inden for bl.a. uddannelse, fattigdomsbekæm-pelse, sundhed og opbygning af civilsamfundsstrukturer (det frie organisationsliv).

Kilde: www.um.dk