Dansk minister møder Aung San Suu Kyi, som takker det danske folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Som den første danske minister mødte udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fredag den burmesiske oppositionsleder og nobelprisvinder Aung San Suu Kyi i hendes hjem i Yangon.

Mødet var en del af ministerens besøg i Burma, hvor han ved selvsyn vil danne sig et indtryk af den aktuelle udvikling i Burma med henblik på at styrke det danske engagement og presse på for demokratiske reformer, skriver udenrigsministeriet ien pressemeddelelse

Christian Friis Bach: – Vi havde et rigtig godt og konstruktivt møde, hvor jeg fik meget inspiration til, hvordan vi fra dansk og europæisk side kan støtte udviklingen bedst muligt og samtidig lægge et fortsat pres på styret.

– Aung San Suu Kyi og jeg er enige om, at krav til menneskerettigheder og løsladelse af hundredevis af politiske fanger er helt afgørende for, at udviklingen i Burma på troværdig vis kan fortsætte i den rigtige retning.

– Vi var begge enige om, at den seneste udvikling i Burma overordnet har været positiv og givet næring til et forsigtigt håb om en bedre fremtid for det burmesiske folk. Men vi var også enige om, at der stadig er lang vej igen.

– På vegne af regeringen udtrykte jeg stor anerkendelse og beundring for Aung San Suu Kyis, hendes parti National League for Democracy og andre demokratiske kræfter i Burma og deres vedholdende indsats for fremme af menneskerettigheder og demokrati. Og jeg lovede at Danmark aktivt vil støtte burmeserne i kampen for at demokratisere landet.

– Aung San Suu Kyi udtrykte stor taknemmelighed til Danmark og det danske folk for den mangeårige danske støtte til det burmesiske folks kamp for demokrati og menneskerettigheder. Den tak vil jeg gerne viderebringe.

Friis Bach fortsætter:

– Vi drøftede også EUs engagement i Burma, og EUs sanktionsregime. EU skal i de kommende måneder overveje behovet for justeringer i sanktionsregimet.

– Aung San Suu Kyi og jeg ser naturligvis gerne, at udviklingen fortsætter, så sanktionerne mod Burma med tiden kan lempes. Hun opfordrer til at overveje justeringer af sanktionerne meget nøje – men finder det alt for tidligt at tale om helt at ophæve dem.

– Aung Sang Suu Kyi er en central skikkelse i den demokratiske opposition i Burma, og hendes vurderinger vejer tungt. Dem vil jeg tage med hjem som et værdifuldt input til den kommende tids drøftelser i EU.

Yderligere oplysninger hos:
Jean Ellermann-Kingombe, tlf. 25 26 76 06