Nordkoreas fremgang afhænger af os

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et gammelt løfte om at forvandle Nordkorea til et velstående land vil præge Kim Jong-uns første år som leder. Men landet kan kun løfte sig med hjælp udefra, mener sydkoreansk professor.

Af Ida Zidore, U-landsnyt.dk

I Nordkorea rammer nattetemperaturen i øjeblikket minus tyve grader. Folk fryser i deres huse, fordi der er ikke energi nok til at opvarme dem. Millioner mangler også mad.

Inden sin død lovede Kim Jong-Il at gøre noget ved landets misere: han ville forvandle Nordkorea til Gangsong Daeguk – en “stærk, velstående nation”. Det første nåede han med militære midler, mens det andet skulle ske i 2012.

– Kim Jong-Il har efterladt en arv til sin søn. Det er nu Kim Jong-un, der skal gøre Nordkorea “velstående”.

Sådan forklarer den sydkoreanske Professor ved Yonsei Universitet Chung-in Moon en af de hovedudfor-dringer, som Nordkoreas nye leder står overfor.

Sanktionerne spænder ben

– Nordkorea kan ikke opnå velstand alene. Udenlandsk fødevarehjælp og økonomisk bistand er nødvendig for at sikre en blød overgang til Gangsung Daeguk, mener Professor Moon.

Men de udenlandske sanktioner spænder ben for hjælpen. Og de står ikke til at blive ophævet før Nordkorea skruer ned for den atomare afskrækkelse. Kim Jong-uns dilemma er altså, at Nordkorea ikke kan blive “velstående” uden at miste sin atomare “styrke”. Sydkorea og det internationale samfund bør derfor handle, mener Professor Moon:

– Sydkorea skal bemyndige Kim Jong-un og genoptage de bilaterale forhandlinger. Det er nødvendigt, at Sydkorea og Vesten går proaktivt og konstruktivt til værks, for i sidste ende afhænger det af os. Ikke af Nordkorea.

Pengene er der

Manglen på fødevarer i Nordkorea har udviklet sig til en akut sultkatastrofe. Generalsekretær for Mission Øst Kim Hatzner har udtalt til DR Nyheder, at “hvis ikke USA, Danmark og andre lande mindst tredobler deres hjælp, vil der dø ligeså mange mennesker, som der bor i hele Københavns Kommune”.

At Nordkorea er på listen over underprioriterede lande i dansk bistand står klart. Kun via WFP og Dansk Røde Kors yder Danmark støtte. Udviklingsministeriet er blevet kritiseret for sin manglende indsats af bl.a. Mission Øst, der som den eneste danske nødhjælpsorganisation leverer fødevarer i landet – finansieret primært via private midler.

Danida er blevet kritiseret for sin manglende indsats af bl.a. Mission Øst, der som den eneste danske nødhjælpsorganisation leverer fødevarer i landet – finansieret primært via private midler.

I 2011 var Sydkoreas bistand rekordlav. Beløbet var, ifølge landets ledende nyhedsbureau Yonhap News, på størrelse med det, der blev brugt for mere end et årti siden – og det til trods for, at Sydkoreas “North-South Cooperation Fund” råder over hvad der svarer til 5,6 milliarder danske kroner.

Sydkorea har længe tilbageholdt en stor sum penge fra North-South Corporation Fund. De kunne bruges til at styrke Nordkorea. Men det bliver de ikke, forklarer Chung-in Moon.

Sydkoreas liberale bølge

Når de 48 millioner sydkoreanere skal til stemmeurnerne ved parlamentsvalget 12. april, står den konservative regering ifølge Jakarta Globe ikke til at blive genvalgt. At det ledende Grand National Party (GNP) er i lav kurs kan forklares med den politiske situation i regionen, mener Chung-in Moon:

Befolkningen er trætte af GNP. 60-70 procent tror ikke på partiets udmeldinger omkring Nordkorea. Partiet er simpelt hen i krise. Senest har det besluttet at skifte navn, hvilket er en klar indikator for upopulariteten.

Det politiske klima i Sydkorea er afgørende for Nordkorea. Hvis Præsident Lee’s hårde linje bliver udskiftet med en mere liberal og forhandlingsvenlig, er Nordkoreas planer om velstand måske lidt mere realistiske.

– Nordkoreas udvikling afhænger af et bedre forhold til især Sydkorea, hvilket igen kræver et sydkoreansk kursskifte. Og sådan et er på vej, vurderer Chung-in Moon.

Inden valget

Da den sydkoreanske korvet “Cheonan” sank i marts 2010, var der – meget belejligt for GNP – kun godt to måneder til Sydkoreas lokalvalg. De konservative var da heller ikke længe om at anklage Nordkorea for at stå bag katastrofen, der efter planen skulle få GNP til at “ride på en bølge til sejr”, skrev the New York Times på valgaftenen.

Selv om den konservative linje aktuelt ikke er i høj kurs i Sydkorea, lurer spørgsmålet om, hvad der ville ske, hvis Nordkorea foretog en atomar prøveaffyring i de kommende måneder. Men Chung-in Moon mener ikke, det ville have nogen politisk effekt.

De sydkoreanere, der er tilhængere af en mere blød tone overfor Nord-korea, vil blive ved med at være det. Netop fordi de ønsker atomfrygten ud af regionen. Uanset hvad der sker, vil der være stemning for mere samarbejde, vurderer han.

– Og det er vejen frem, hvis Nordkorea skal løfte sig.

FAKTA:

Chung-in Moon har fungeret som rådgiver for de to sydkoreanske præsidenter, Kim Dae-jung (1999-2003) og Roh Moo-hyun (2003-2008) specielt omkring forholdet til Nordkorea.

Han anses som en af arkitekterne bag den forsonende solskinspolitik, for hvilken Kim Dae-jung modtog Nobels Fredspris i 2000.

Chung-in Moon er professor i statskundskab ved Yonsei University og tidligere Ambassadør for International Sikkerhed i Sydkoreas udenrigsministerium. Han har udgivet over 40 bøger og 230 artikler.