MSF: Massive udbrud af malaria i DR Congo kræver hurtig indsats

Forfatter billede

Læger uden Grænser (MSF)s sundhedscentre og hospitaler i DR Congo har de seneste måneder observeret en markant stigning i tilfælde af malaria, herunder i svær form. En hurtig og intensiveret indsats er nødvendig for at redde liv.

I seks provinser (halvdelen af det enorme land), er antallet af personer i behandling for malaria i Læger uden Grænsers projekter steget 250 procent siden 2009, skriver organisationen i sit seneste nyhedsbrev onsdag.

Stigningen er især alarmerende på grund af det høje antal af alvorlige malariatilfælde, der kræver hospitalsindlæggelse og akutte blodtransfusioner.

“Behandling uden for byerne er fortsat særdeles svag på grund af bekostelig transport eller geografisk utilgængelighed,” siger Dr. Jørgen Stassijns, malariaspecialist for Læger uden Grænser.

“I nogle områder er sundhedssystemet simpelt hen ikke-eksisterende. Selv når behandlingen er til rådighed, er medicinen ofte utilstrækkelig eller forældet”, anfører Dr. Jørgen Stassijns.

Som respons på denne markante stigning har Læger uden Grænser sendt yderligere akutte medicinske hold til fire provinser i DR Congo.

Årsagerne til stigningen er fortsat usikker, og presser et sundhedssystem, der lider under manglende ressourcer på alle niveauer. Kæmpelandet midt i Afrika mangler både medicin og uddannet medicinsk personale.

For at komme bag om den markante stigning i malariatilfælde, har MSF iværksat forskningsundersøgelser, der skal klarlægge årsagen til smitten.

Læger uden Grænsers fokus er at redde liv på kort sigt, og organisationen opfordrer derfor andre internationale, sundhedsorganisationer, herunder den nationale Sundhedsministerium, om at øge bestræbelserne på at yde hurtig og vedvarende forebyggelse og behandling malaria.

Malaria er den førende dødsårsag i DR Congo og dræber hvert år omkring 300.000 børn under fem år.

I 2009 behandlede MSF over 45.000 personer med malaria. I 2011 blev flere end 158.000 behandlet. Hidtil i år har flere end 85.000 fået behandling.

Læs artiklen på Læger Uden Grænser’s hjemmeside: http://www.msf.dk/t2w_615.asp?id=6934&fromNews=6936

Læger uden Grænser har tidligere på året støttet til det congolesiske sundhedsministerium, og valgte i den forbindelse at bruge dele af pengene fra nødhjælpspuljen stillet til rådighed af Udenrigsministeriet på den akutte intervention.

Læs mere om indsatsen her http://www.msf.dk//Nyheder/Pressemeddelelser/Visning/?id=6926