LO-kvinde: Christian Friis Bach bør have mere modstand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Ministeren skal have mere modstand”. Sådan siger Marie-Louise Knuppert, der afløser LO’s formand Harald Børsting som formand for bestyrelsen for fagbevægelsens udviklingsarbejde.

Af Lene Frøslev

LO’s internationale sekretær, Marie-Louise Knuppert, er blevet ny formand for Ulandssekretariatets bestyrelse. Harald Børsting ønsker mere kraft lagt i formandsposten, end han har mulighed for med mange presserende, politiske opgaver i LO. Han fortsætter i bestyrelsen som menigt medlem.

“Opgaven passer fint ind i det, jeg er beskæftiget med omkring det internationale arbejde,” siger Marie-Louise Knuppert.

Den nye formand har et bredt kendskab til udviklingsbistand. Ud over at have sæde i de store internationale faglige organisationer, er Marie-Louise Knuppert næstformand i U-landsstyrelsen – og kæmpede hårdt (men forgæves) for at bevare den ni medlemmer store forsamling, der nedlægges ved årsskiftet.

Hun har deltaget aktivt og kritisk i debatten om regeringens nye udviklingsstrategi om en rettighedsbaseret tilgang til udviklingsarbejdet. En debat, der dog er fladet ud, mener hun.

“Lige nu er debatten om dansk udviklingsbistand lidt fraværende. Jeg synes måske, at (udviklings)ministeren får for lidt modstand for tiden.”

Vil du give ham det?

“Det vil jeg gerne. Vi skal argumentere for, at dét, vi laver, flytter noget for folk ude omkring i verden”, siger hun.

Marie-Louise Knuppert forudser, at der med regeringens nye udviklingsstrategi vil komme andre prioriteringer i forhold til den gamle strategi om vækst og beskæftigelse.

“Vi har hele tiden sagt, at man ikke kan spise rettigheder. Men vi kommer til i Ulandssekretariatet at diskutere, om vi skal fokusere på en anden måde, end vi har gjort hidtil. Vi skal til at finde vores plads, for vi har en plads – en meget stor plads – i den nye udviklingsstrategi,” slår den 61-årige fagforeningskvinde fast.

Bliver det vanskeligere?

“Jeg tror, det bliver anderledes, men ikke sværere, for vi er i Ulands-sekretariatet meget gode til at løfte opgaverne. Vi har et fantastisk godt ry omkring udførelsen af arbejdsopgaverne… så jeg tror ikke, der er noget i organisationen, der skal laves om lige nu”.

“Hvis der skal, så vil det ske i et samarbejde mellem bestyrelsen og med-arbejderne. Vi har nogle folk ude i verden med førstehåndskendskab og fingrene helt nede i suppedasen. Det er en uvurderlig viden, der giver bestyrelsen et bredere kendskab til, hvad der sker.”

Bruger du den viden til noget?

”I mit arbejde er det nyttigt at have adgang til den konkrete viden om arbejdsmarkedsforhold, som Ulandssekretariatet kan levere. Det udnytter jeg, og det vil jeg fortsat udnytte”.

“Problemet er, at viden om konkrete vilkår og arbejdsmarkedets betydning for en positiv udvikling i fattige lande ofte ikke er særlig udbredt. Her kan jeg forestille mig, at vi skal gøre en større indsats for at få vores viden anerkendt og spredt til en bredere kreds.”

Se mere om Marie-Louise Knuppert på
http://www.lo.dk/Nyheder/Nyhedsarkiv/2011/06/MLK_60aar.aspx

Lene Frøslev er journalist og løser opgaver for Ulandssekretariatet

Artiklen optræder på Ulandssekretariatets website
Se mere på www.ulandssekretariatet.dk