Ny afrika-film fra kontroversiel dokumentarist

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sidste år skabte Ambassadøren debat om korruption og dokumentarisme. Nu vender instruktøren Mads Brügger tilbage til kontinentet med en film om Dag Hammarskjöld.

Indtil videre har filmen kun en foreløbig arbejdstitel, ”Operation Celeste”, men optagelserne er allerede i gang til Mads Brüggers næste afrikadokumentar. Denne gang handler det ikke om nutidens korrupte politikere og lokale voldsmænd – ifølge weekendens danske aviser, vender Mads Brügger blikket tilbage til selve daggryet for Afrika som selvstændigt kontinent.

Dag
Det sker med en film om Dag Hammarskjölds død. Svenskeren Dag Hammarskjöld blev i 1953 FNs generalsekretær, og ledede organisationen i en historisk periode, hvor en række selvstændige kolonier fik antallet af medlemslande i FN til at stige markant.

Hammarskjöld engagerede sig kraftigt i disse lande, og var en aktiv generalsekretær ikke mindst i løsningen af Suezkrisen i 1956 og Congokrisen fra 1960.

Hans politik gik i retning af et handlekraftigt FN, og han stod for en massiv opbygning af FNs fredsbevarende styrker.
Den politik bragte ham i modsætning til blandt andet Sovjetunionen, der forsøgte at vælte ham i 1961. Men Hammarskjöld var stadig generalsekretær ved sin død i september 1961, da hans fly styrtede ned over det daværende Nordrhodesia.

Få måneder efter blev Dag Hammarskjöld tildelt Nobels Fredspris.

Sådan lyder den officielle historie.

Stod stormagterne bag?
I sin kommende film udforsker Brügger en teori, som er skabt af svensk konsul i Burkina Faso, Göran Björkdahl: At Dag Hammarskjöld blev myrdet af stormagterne. For at bremse hans kamp for en ny tid med selvstændige afrikanske nationer.

Og hvis Mads Brüggers film virker overbevisende, kan den meget vel skabe samme debat som hans tidligere produktioner, der blandt andet tæller nordkorea-filmen Det røde kapel – og altså Ambassadøren.

For selvom ”Operation Celeste” tager udgangspunkt i begivenheder tilbage i 1961, trækker temaet tråde frem til i dag. I sin sidste film pegede Brügger på korruption og vold i Afrika. Et fordærv som også skyldes, at kolonitidens mønstre aldrig helt er blevet brudt, og her mangler et stærkt verdenssamfund, mener Brügger:

”Hammarskjöld stod for et handlekraftigt, muskuløst FN. Det døde med ham”, udtaler han til politiken.dk.