Cambodjanske fagforeningsfolk hædres med norsk pris

Forfatter billede

Cambodjas syersker kom i søgelyset i oktober, da det kom frem, at de blev presset hårdt og underbetalt af tøjgiganten H&M. Nu får en cambodjansk fagforening en norsk faglig pris for sit arbejde med at sikre mindsteløn til syerskerne.

Af Lene Frøslev

Kvinderne bag symaskinerne i Cambodja fremstiller ikke alene modetøj til de bløde pakker under juletræerne i USA og Europa. De er også nogle af verdens dårligst betalte arbejdere.

Deres fagforening, C.CAWDU, kæmper en stædig, men til tider ulige kamp for anstændighed i beklædningsarbejdernes arbejdsvilkår.

Nu er fagforeningen blevet hædret med Arthur Svenssons Internationale Pris for Faglige Rettigheder, en norsk fagforeningspris på en halv million norske kroner.

Cambodjanerne får prisen for deres vedholdende græsrodskamp og massemobilisering for bedre løn- og arbejdsvilkår i landets beklædningsindustri.

Kvinder udnyttes

Beklædningsarbejdernes forhold blev en international mediehistorie i oktober, da det kom frem, at tøjgiganten H&M betaler ned til tre kroner i timen og presser syerskerne så hårdt, at de besvimer af udmattelse.

450.000 er ansat i tekstilindustrien, der er en af det sydøstasiatiske lands største eksportbrancher. Langt de fleste ansatte er kvinder, og det afspejler sig i medlemsskaren i C.CAWDU – Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union. 95 procent af de ca. 50.000 medlemmer er kvinder.

C.CAWDU er blot 12 år gammel og medlem af CLC, Cambodian Labour Confederation, der er Ulandssekretariatets samarbejdspartner. Fagforeningen har valgt den kollektive forhandlingsmodel som strategi, og det har resulteret en forhøjelse af minimumslønnen, som dog kun er på 61 dollar om måneden.

I indstillingen til den norske pris fremgår det, at C.CAWDU’s vedholdende kamp med brug af både forhandling og strejke betyder, at beklædningsindustrien faktisk er den eneste branche i Cambodja med en sikret minimumsløn.

Fyringer og dødstrusler

Læs videre på
http://ulandssekretariatet.dk/content/cambodjas-beklaedningsarbejdere-haedres-med-norsk-faglig-pris

Journalist Lene Frøslev skriver artikler for Ulandssekretariatet på freelance basis.

Artiklen er venligst stillet til rådighed for U-landsnyt.dk