Friis Bach: Verdensbanken nu blevet “halvt socialdemokratisk”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Banken er jo nærmest blevet et halvt socialdemokratisk foretagende”. Sådan siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) lørdag til Berlingske i anledning af, at banken nu vil sætte konkrete mål for en mere ligelig fordeling af den økonomiske vækst til gavn for de fattige.

Den toneangivende multilaterale bistandsyder er ellers tit og ofte blevet kritiseret for at anlægge en liberalistisk tilgang til økonomisk udviklng, bl.a. udfra en gængs teori i mange år om, at når det regnede på de rige, dryppede det også på de fattige, den såkaldte nedsivningsteori.

De nye visioner fra bankens præsident, Jim Yong Kim, blev vedtaget i stor enighed på et møde lørdag i bankens udviklingskomite i Washington D.C., hvor Friis Bach deltog.

Sammen med FN-familien er Verdensbankgruppen en af de vigtigste internationale organisationer, hvor klodens lande samarbejder om at forbedre forholdene for de hundreder af millioner i dyb armod – i hvert fald ideelt set.

Nøglen i den nye strategi er, at man for første gang sætter sig håndfaste mål for at øge økonomisk lighed også for de fattigste.

Det er banebrydende, fremgår det af en pressemeddelelse fra det danske udenrigs-ministerium fredag.

De 40 procent dårligst stillede skal få det bedre

Visionerne omkring indkomstudjævning fra Verdensbankens præsident går på, at der i 2030 højst må være tre procent af verdens befolkning, der lever i ekstrem fattigdom, dvs lever for en indkomst på 1,25 dollar (ca. syv kr.) om dagen.

I dag lever ca. 1/5 af verdens befolkning i ekstrem fattigdom, mens tallet i 1970’erne var omkring halvdelen.

OG mindst lige så vigtigt:

For at alle skal have gavn af den økonomiske vækst i et land vil Verdensbanken yderligere sætte sig som mål før 2030, at de dårligst stillede 40 pct. af et lands befolkning får en indkomstudvikling, der ikke er ringere, men helst bedre end gennemsnittet for landet.

I øjeblikket er problemet, at uligheden stiger i land efter land trods stor vækst eksempelvis i mange afrikanske lande.

“Det er glædeligt at se, hvordan FN og Verdensbanken arbejder konstruktivt sammen om den globale udviklingsdagsorden, der snart skal afløse 2015-målene. Med de nye visioner er Verdensbanken kommet med et meget konkret bud på, hvad der efter bankens opfattelse kan og bør opnås,” siger Christian Friis Bach.

Stubkjær: Meget positivt stilskifte

Også generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, glæder sig:

“Det er et meget positivt stilskifte. Verdensbanken har jo længe været kendt for at stå for en hårdhændet markedsøkonomi med social slagside”, siger han lørdag til Berlingske og uddyber:

“Men nu har også Verdensbanken indset, at økonomisk ulighed fører til social uro, og at økonomisk vækst ikke nødvendigvis kommer de fattigste til gode. Faktisk ser vi mange steder, at væksten fører til større ulighed”.

Det er planen, at præsidentens visioner skal udmøntes i form af en samlet strategi for de fem institutioner i Verdensbankgruppen.

Verdensbanken ventes så at kunne præsentere den nye strategi op til sit årsmøde i oktober i år.

Man kan se meget mere i Verdensbankens pressemeddelelse lørdag på
http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2013/04/20/historic-goals-to-end-extreme-poverty-endorsed-by-world-bank-governors