Fotoudstilling åbner i København om børn der selv får børn

Forfatter billede

Den prisbelønnede, amerikanske fotograf Stephanie Sinclair stiller med fotoudstillingen “Too Young to Wed” skarpt på det faktum, at hver tredje pige i lav- og mellemindkomstlande bliver gift før deres 18-års fødselsdag. Udstillingen åbner på Københavns Universitet tirsdag den 5. november.

Det skriver FNs Befolkningsfond (UNFPAs) nordiske kontor i en pressemeddelelse mandag.

Hvert år indgås over 14 millioner børneægteskaber, og mens både drenge og piger kan blive gift bort sker det især for piger, og det har alvorlige sundheds- og samfundskonsekvenser.

Hver dag bliver 20.000 piger på 17 år eller yngre mødre. 90 pct af dem er gift.

Det kan være livsstruende for de helt unge piger at føde, før de er tilstrækkeligt fysisk udviklede, og derudover er graviditet og fødsel en af de største hindringer for at pigerne får en uddannelse.

“Børne-ægteskaber er et overset problem, som på overfladen har rod i lokale traditioner. Men når vi ser millioner af helt unge piger blive gift – ofte med langt ældre mænd – er det først og fremmest et udtryk for manglende ligestilling og manglende respekt for pigens menneskerettigheder”, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) og lægger til:

“I dansk udviklingspolitik har vi stærkt fokus på at fremme pigers menneskerettigheder og på at give dem mulighed for at udnytte deres fulde potentiale – til gavn for dem selv, deres familier og den generelle samfundsudvikling”.

Udstilling løber frem til 18. november

Et af verdens førende fotobureauer “VII” i Paris står sammen med FNs Befolkningsfond (UNFPA) bag udstillingen, som er bragt til Danmark af UNFPA i samarbejde med udenrigsministeriet og Københavns Universitet.

Fotoudstillingen løber frem til mandag d. 18. november – se mere på
http://tooyoungtowed.org/event/exhibition-in-copenhagen

“At diskutere emner som har betydning for global udvikling, sundhed og social udvikling er i stigende grad en del af vores dagsorden for forskning og uddannelse på Københavns Universitet. Ved at være vært for denne udstilling håber vi at engagere de studerende i diskussionen om globale sundhedsspørgsmål herunder de vigtige, men ofte tabubelagte seksuelle rettigheder”, siger Ralf Hemmingsen, Rektor for Københavns Universitet.

Udstillingen åbner i København i samme uge, som UNFPA udgiver årets “State of World Population Report”.

Rapporten handler i år om teenagegraviditeter; et emne, der hænger tæt sammen med børneægteskaber.

Derfor åbnes udstillingen med et debatarrangement, som kombinerer de to emner med udgangspunkt i den aktuelle konflikt i Syrien.

“Vi ved, at det kan være en strategi for forældre at gifte deres døtre bort, når de står i en krisesituation. Det kan umiddelbart redde pigerne ud af flygtningelejren, men begrænser deres valgmuligheder resten af livet”, siger Pernille Fenger, chef for UNFPA’s nordiske kontor.

“Vores nye rapport understreger f.eks., at tidlige graviditeter sjældent er pigerne eget valg og hænger tæt sammen med forkortet skolegang og begrænsede jobmuligheder senere i livet”, lægger hun til.

Kronprinsesse Mary er protektrice for FN’s Befolkningfond og æresgæst ved debatarrangementet og åbningen af “Too Young to Wed”-udstillingen.

Udover de tre arrangører deltager Dr. Manal Tahtamouni, direktør for “Family Health Institute” i Jordan, i debatarrangementet.

Se nærmere om tid, sted og program i U-landsnyt.dks kalender på
http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/debatarrangement-teenagegraviditeter-og-barne-gtes

Yderligere oplysninger hos:
UNFPA: Chef for UNFPA’s nordiske kontor Pernille Fenger
e-mail: [email protected], tlf. 45 33 72 97
Udenrigsministeriet: Fuldmægtig Gry Nielsen
e-mail: [email protected], tlf. 33 92 00 90
Københavns Universitet: Professor Flemming Konradsen
e-mail: [email protected], tlf. 60 10 16 61