Sult og tørke i Afrikas Sahel er vinder nr. 3 i serien “Tabersagen”

Forfatter billede

30 år efter massesulten i Etiopien, som Nanna sang om i “Afrika, Afrika..”, blev “Sult i Sahel – Tørke i Afrika” onsdag aften kåret til den mest støtteværdige “tabersag” i kategorien Krig og Katastrofer i TV-kanalen DR 3s programserie, hvor velgørenhed så at sige vendes på hovedet.

For konkurrencen går ud at ignorere de sager, der normalt klarer sig godt, når det gælder om at skaffe penge fra danskerne og opnå opmærksomhed i medierne. Til gengæld koncentrerer DR 3 sig om de sager, der ikke formår dette.

Sager, som nok er vigtige, men slet ikke får den støtte, de burde være berettiget til.

Til sidst vælges én vindersag ud blandt 30 sager, som præsenteres i fem programmer.

Seks kandidater var til vurdering hos dommerne i kategorien krig og katastrofer i seriens tredje program, og tre gik videre til den endelige afgørelse.

Blandt dem var ikke støtte til Sri Lankas tamilske mindretal, hvoraf 80.000 sidder i flygtningelejre over ti år efter at borgerkrigen sluttede på den store ø ved Indiens fod.

Heller ikke mine- og bomberydning i det ludfattige Laos gik videre. Her ligger der ifølge Folkekirkens Nødhjælp 80 millioner ueksploderede miner og andet skidt efter tæppebombninger i samfulde ni år frem til 1973.

Også jordskælvsofrene på caribiske Haiti gik ud. Her lider tre millioner fortsat af underernæring eller direkte sult ifølge FNs fødevareprogram WFP.

Khader: Afrika må vente

Derimod gik Syriens lidelser og blodige borgerkrig videre.

De forfærdende konsekvenser med over 115.000 omkomne og 12 millioner med akut behov for hjælp gjorde indtryk, skønt Bjørn Lomborg kraftigt opponerede mod sine to kolleger i dommerpanelet, idet han ikke fandt, at Syrien manglede eksponering i medierne.

Syrernes sag blev præsenteret af Naser Khader, som konkluderede: “Afrika må vente og Syrien komme til nu”.

Sagen “voldtægtsramte kvinder i DR Congo”, der er kaldt “verdens værste land for kvinder”, gik også videre. Kvinderne bistås af ADRA Danmark med oplysning via radio, som er det mest udbredte medie i Den 3. Verden.

Tredje i aftenens slutrunde var den senere kategori-vinder “Sult i Sahel”, præsenteret af Læger uden Grænser.

Herfra gjordes gældende, at man for relativt små midler – via hjælp til selvhjælp – kunne bringe millioner af mennesker frem til en bedre tilværelse i en region, hvor der p.t. er ca. 10 millioner underernærede, uhyggeligt mange af dem børn.

Finale d. 12. marts

“Tabersagen” sætter i fem programmer fokus på 30 værdigt trængende sager, der af den ene eller anden grund har svært ved at brænde igennem i offentligheden og stiller spørgsmålet om det er de rigtige sager, vi støtter, når vi giver til velgørenhed.

Værten, Emil Thorup, vil finde den ultimative tabersag, der kommer til kort i kampen om penge og opmærksomhed, men som netop derfor nu får en chance for at opnå den støtte, der mangler.

Som præmie får den vindende tabersag hjælp fra DR 3s seere til at opnå den opmærksomhed og gennemslagskraft, den har brug for.

Det sker, når programserien kulminerer med et direkte finaleshow onsdag d. 12. marts, hvor den ultimative tabersag kåres mellem fem finalister.

Tuberkulose, regnskovene og sult i Sahel-landene i Saharas karrige sydlige udkant er nu de tre første.

Tuberkulose vandt kategorien sygdomme og regnskovene kategorien natur og dyr.

Man kan (gen)se det andet program i serien på
http://www.dr.dk/tv/se/tabersagen/tabersagen-2

Og se omtalen heraf i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-02-14/regnskoven-vandt-anden-runde-af-tabersagen-p-dr-3

Omtale af seriens første program findes i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-02-14/tuberkulose-vandt-f-rste-heat-af-tabersagen-p-dr-3