FN: Hundreder blev dræbt på grund af deres etnicitet i Sydsudan-angreb

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Voldsspiralen fortsætter i Sydsudans borgerkrig. Efter at have indtaget olieby gik oprørssoldater ifølge FN målrettet mod civile fra bestemte befolkningsgrupper, der blev dræbt i bl.a. et hospital, en kirke og en moske.

Da oprørerne i Sydsudan indtog oliebyen Bentiu 16. april blev hundreder dræbt på grund af deres etniske tilhørsforhold. Det skriver FNs mission i Sydsudan, UNMISS, i en pressemeddelelse mandag.

Ifølge FN angreb oprørsstyrker en moske, en kirke, et hospital og FNs base i byen. FN siger også, at en lokal radiostation, Radio Bentiu FM, udsendte meddelelser om at bestemte grupper skulle forlade byen og opfordrede til voldtægter.

FN skriver, at oprørerne, der kaldes SPLA in opposition, gennemsøgte byen efter at de havde indtaget den, og dræbte hundredevis af civile efter at have fastslået deres etniske tilhørsforhold.

Alene i Kali-Ballee moskeen blev op mod 200 dræbt og 400 såret, hedder der i pressemeddelelsen.

Ifølge BBC, siger oprørerne, at mange af dem, der havde søgt tilflugt i moskeen i virkeligheden var soldater, der havde taget deres uniformer af for at skjule sig blandt civilbefolkningen.

De dræbte tilhørte fortrinsvis andre befolkningsgrupper end nuerne men også nuere, der nægtede at deltage i fejringen af oprørernes indtog i byen blev dræbt.

Oprørslederen Riek Machar har stor støtte blandt nuer-befolkningsgruppen mens den anden store befolkningsgruppe dinkerne i vidt omfang støtter præsidenten, Salva Kiir.

Lederen af FNs humanitære indsats i Sydsudan, Toby Lanzer, siger ifølge BBC, at begivenhederne i Bentiu muligvis er de mest chokerende i borgerkrigen, der begyndte i december 2013.

Byen Bentiu er af stor strategisk betydning fordi den er et af centrene for landets olieindustri. 90 procent af Sydsudans indtægter stammer fra olien.

Mere end en million mennesker er på flugt fra borgerkrigen i landet.

Læs hele pressemeddelelsen fra FNs-missionen UNMISS (PDF, 2 sider): http://www.unmiss.unmissions.org/Portals/unmiss/%20Press%20Releases/April%202014/21%20April%202014%20Press%20Release_final.pdf