Enhedslisten: Høring om Tibet i Folketingets udenrigsudvalg

Forfatter billede

Jeg vil nu foreslå udenrigsudvalget, at vi laver en høring om Tibet i Folketinget, så vi får mulighed for at få alle synspunkter om konflikten på bordet. Herudover skal vi øge støtten til det uddannelsesprojekt, vi allerede har i Tibet”.

Sådan siger Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, i en presseudtalelse tirsdag efter at han dagen før mødtes med Dr. Lobsang Sangay, som er premierminister i Tibets eksilregering. Han er på rundrejse i Europa for at vinde støtte til sit folks sag i en tid, da stormagten Kina bliver stadig mere magtfuld.

“Mit indtryk fra mødet med ham var, at tibetanerne ønsker et kompromis med kineserne ved at begge parter nivellerer deres holdninger. Dr. Sangay gav udtryk for, at det kunne være noget med “vi vil gerne have selvstyre, men lover til gengæld ikke at kræve selvstændighed”, siger den 61-årige folketingspolitiker til U-landsnyt.dk.

Med på lukket høring

Christian Juhl gør gældende, at han vil gå langt for at realisere sit ønske om en Tibet-høring i udenrigsudvalget og acceptere en lukket høring om det ømtålelige emne, hvis regeringen og borgerlige partier som Venstre og konservative kræver dette.

“Ethvert skridt i den rigtige retning vil vi støtte, og vi forestiller os en ekspert-høring, hvor man ikke først og fremmest tager stilling, men belyser et emne grundigt, i dette tilfælde f.eks. hvad ulemperne for Danmark vil være ved at støtte tibetanernes krav om selvbestemmelse”, anfører han.

Det omtalte dansk-støttede uddannelsesprojekt stammer fra den tid, da Kina modtog dansk udvklingsbistand, og det fungerer ifølge Christian Juhl stadigvæk.

Han ønsker belyst, hvordan det også kommer tibetanere til gavn – og ser det gerne udbygget i Tibet.

Enhver støtte til os vil hjælpe”

Lobsang Sangay sagde senere tirsdag efter at have besøgt Dansk Folkeparti i Folketinget:

“Man forestiller sig måske, at fordi Kina er så magtfuldt, nytter det ikke at I støtter os. Men det gør det”.

“Enhver resolution, enhver støtte til de tibetanere, der lider, er en hjælp til os”, udtalte han til Berlingske onsdag og fortsatte:

“Enhver given efter (overfor kineserne om f.eks. ikke at mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, red.) vil blot føre til nye krav om indrømmelser”.

“Vi tibetanere er ikke bange for kineserne. Men vi kender dem. Giv dem lillefingeren, og de tager hele armen”. 

Mere om premierministeren i eksil på http://en.wikipedia.org/wiki/Lobsang_Sangay

Dansk Folkeparti støtter ligesom Enhedslisten en langt mere imødekommende linje overfor tibetanerne end regeringen i København.

I partiets gruppeværelse på Christiansborg hænger bl.a. et stort tibetansk flag. 

Eksport og menneskerettigheder

Christian Juhl kritiserer generelt regeringen for at vægte danske erhvervsinteresser over hensynet til menneskerettigheder og selvbestemmelse i Tibet.

Han siger:

“I takt med, at de danske økonomiske interesser i Kina er steget, har den danske regering helt droppet sin kritik af Kinas brutale undertrykkelse af den tibetanske befolkning af frygt for, at det kan koste i eksporten”.

“Jeg støtter helhjertet op om tibetanernes krav om selvbestemmelse, og jeg mener, at det er afgørende at støtte dem i deres kamp mod politisk undertrykkelse fra den kinesiske regering”.

“Jeg opfordrer den danske regering til at tage initiativ til at mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama. Menneskerettigheder skal i dansk udenrigspolitik vægte højere end erhvervs- og handelsinteresser”, slutter Enhedslistens udenrigs- og u-landsordfører.

Dalai Lama vil ifølge planen gæste Danmark næste gang i 2015.  

Tibet har været besat af kineserne siden 1950 – altså i over 60 år.

Indenfor det seneste år har angivelig politisk, kulturel og sproglig undertrykkelse fået over 60 tibetanere til i desperation at stikke ild til sig selv – såkaldte selvbrændere.

Menneskeretsorganisationer rapporterer om grove overgreb mod tibetanere, men rapporteringen vanskeliggøres af, at de kinesiske myndigheder ikke tillader indrejse i Himalaya-landet for f.eks. udenlandske journalister.  

Mere om Tibet på http://da.wikipedia.org/wiki/Tibet

Mere om dansk støttearbejde for Tibet på http://www.tibetkomite.dk

Mere om Christian Juhl i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/markant-u-landsordf-rer-blir-60