HRW: Øget vold og flere trusler mod Afghanistans journalister i 2014

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De fleste trusler mod journalister i Afghanistan kommer ikke fra Taleban, men fra politikere, embedsmænd, regeringsstyrker og væbnede grupper med tilknytning til regeringen, viser ny rapport fra Human Rights Watch.

Sidste år var det hidtil værste år, hvis man måler på vold og trusler mod journalister i Afghanistan, og det bringer fremskridtene inden for pressefrihed i fare.

Det viser en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW) med titlen ”Stop Reporting or We’ll Kill Your Family”.

Den dokumenterer adskillige tilfælde af chikane, intimidering og angreb på journalister – hændelser, som ikke bliver efterforsket af den afghanske regering.

Den manglende beskyttelse af pressefriheden har givet frie hænder til enhver magthaver, der ønsker at undertrykke kritik af regeringen, sikkerhedsstyrkerne og andre magtfulde instanser i det afghanske samfund.

Rapporten viser, at de mennesker, der står bag truslerne, aldrig retsforfølges.

”Det er definitionen af straffrihed. Ingen følger sagerne i Afghanistan,” siger Abdul Mujeeb Khalvatgar, leder NAI, en afghansk mediegruppe.

I stedet for at beskytte journalisterne og deres ret til at rapportere frit, har den afghanske regering gjort det modsatte, viser HRW’s rapport.

Præsidenten må holde sine valgløfter

Taliban har i høj grad bidraget til frygten ved at angribe journalister for at skrive kritisk om bevægelsen eller blot om emner, der ikke falder i talibanernes smag.

Men de fleste af truslerne kommer fra regeringen og lokale styrer, påpeger HRW.

“Afghanske embedsmænd, krigsherrer og oprørere har truet, overfaldet og dræbt snesevis af journalister siden 2002 uden frygt for retsforfølgelse,” siger Phelim Kine, vicedirektør for HRW’s Asien-kontor.

“Præsident Ashraf Ghani er nødt til at følge op på sine valgløfter om at beskytte pressefriheden ved at retsforfølge enhver, der angriber pressen.”

HRW: Vigtigt, at Afghanistan tager ansvar

Den afghanske medieorganisation Nai konstaterede i sin seneste rapport, at 2014 havde været det hidtil mest voldelige år for journalister i Afghanistan.

Antallet af angreb steg med 64 procent i forhold til 2013.

HRW påpeger i rapporten, at det er særligt vigtigt, at den afghanske regering og dens udenlandske partnere støtter op om de skrøbelige fremskridt, der er sket indenfor pressefriheden i Afghanistan siden 2001.

Ved nytår rejste de sidste udenlandske kamptropper hjem, hvorved ansvaret for sikkerheden blev overdraget til afghanerne selv.