MARRAKECH: Læren om miljø og klimaforandringer er kompliceret stof. Man kan hurtigt tabe pusten, når komplekse, detalje-intense grafer og højt specialiserede studier bliver præsenteret og forklaret af nogle af verdens skarpeste hjerner på feltet.
“Oceans” er et af de mange spændende miljø-temaer, der bliver behandlet under COP22 – og hvis man i sammenfatning skal opsummere hovedpointerne, hvad skal vi så vide om dem, verdenshavene?
Turisme og urbanisering truer kystbyer
Middelhavet er et populært rejsemål, så populært, at en trejdedel af verdens samlede turisme finder sted her.
Det fortæller Daria Skugor, forsker i organisationen Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC), og hun pointerer, at byerne langs Middelhavets kyster på blot 30 år har oplevet en urban befolkningstilvækst på ikke mindre end 50%.
Turismeindustrien og den hastigt stigende urbanisering er nogle af de største udfordringer for fremtidens kystbevarende initiativer. Det sætter kysterne under pres, og de mest sårbare kystområder finder man langs den nordafrikanske strækning hele vejen fra Marokko til Ægypten.
Handling bør have rødder i videnskaben
Hvordan løser vi problemet og hvad bør der gøres? Først og fremmest skal politikerne lytte til videnskaben og transformere forskning om til handling.
Skugor tilføjer, at det er afgørende, at der bliver formuleret nogle “redskaber”, der kan fungere som handlingsanvisning for beslutningstagere og alle aktører involveret i naturbevarende initiativer.
Der eksisterer allerede tilstrækkelig viden og forskning til at anvise en retning, og fælles intervention og partnerskaber er helt centralt.
Partnerskaber og nye paradigmer
Den pointe understøtter Thierry Lebel, direktør for det franske forskningsinsstitut Institut de Recherche pour le Développement (IRD).
Lebel eksemplificerer og understeger vigtigheden i at formulere en ny transatlantisk forskningsagenda for det tropiske bælte mellem Sydamerika og Afrika. Nye partnerskaber må dannes, i og med, at vi befinder os i en ny virkelighed med nye internationale programmer og udviklingsparadigmer som SDGs.
Anne-France Didier er direktør for organisationen Plan Bleu, der også opererer i Middelhavet. Didier og Plan Bleu arbejder på at optimere kysternes tilpasning til klimaforandringer.
Didier er ikke tvivl om, hvad der skal til for at lette presset på kystbyerne: “Vi skal adressere klimaforandringer som et højt prioritetsområde,” og, fortsætter hun, “Vi skal promovere god ressource-håndtering,” for verdenshavene lider ikke kun under klimaforandringernes ødelæggende effekter, men også affald, overfiskeri, invasive dyrearter, kemi og olieudslip belaster det blå element.
Louise Lenander Petersen rapporterer fra COP22 og “ Green Zone” – hvor hovedformålet for aktører og deltagere er videns- og erfaringsdeling – det sker fra d. 7.-18. november 2016.