CANCÙN: EU har holdt løftet om at fordoble den samlede støtte til fattige lande i kampen mod det globale naturtab.
Det fortæller Humberto Delgado Rosa til Globalnyt ved FN-topmødet Cancún. Han er bestyrer af EU’s afdeling for Natural Capital i generaldirektoratet for miljø.
Løftet blev indgået ved det seneste FN-topmøde om biodiversitet i Sydkorea i 2014. Her blev landene enige om at fordoble den finansielle støtte til trængende lande ud fra et gennemsnit af den årlige støtte i perioden 2006 til 2010.
Fordoblingen skal ifølge aftalen være gældende fra 2015 og COP13-topmødet om biodiversitet i Cancún denne december er altså det første efter fristens udløb.
“Faktisk har vi med ressourcemobilisering opfyldt målet. Vi har mere end fordoblet vores ressourcemobilisering”, fortæller EU-diplomaten til Globalnyt under COP13-mødet i Cancún.
Ressourcemobilisering er den støtte, som går fra de rige til de mindre velhavende lande, så de har midlerne til at tage vare på naturen blandt de mange andre udfordringer, de har.
Ann Berit Frostholm fra Danmarks Naturfredningsforening, som har deltaget i naturtopmøderne i en årrække, og igen er med i den mexicanske kystby er glad for den øgede finansiering.
“Alle midler som gives til at bevare og genoprette naturen er velkomne. Det er deror godt nyt, at EU som samlet gruppe har øget sit økonomiske bidrag til konkrete naturindsatser i udviklingslandene”, forklarer hun.
Hun understreger imidlertid, at det kun er ganske få lande, som har bidraget til at styrke indsatsen og her finder man ikke Danmark.
“Men når man ser efter, så er det få lande, der står bag EU’s stigende bidrag, og Danmark er ikke blandt de lande. Det er skuffende, at der ikke er større betalingsvilighed blandt de europæiske regeringer”, lyder det fra NGO-repræsentanten.
Gigantisk udfordring
Verdens nationer er samlet i Cancún denne december til det trettende topmøde under FNs Konvention om biodiversitet, kaldet COP13. Det kan lyde en smule tørt, men udfordringerne er gigantiske.
Kloden mister natur i en hastighed som ikke er set siden dinosaurerne for evigt forsvandt fra Jordens overflade. Dette er ikke blot et problem for naturelsker, for en varieret og mangfoldig natur bidrager med tjenester, som vi faktisk næppe kan overleve tabet af, herunder vand, føde og medicin.
Forhandlerne blev i 2010 enige om 20 mål for naturen for dette årti, som vi nu er over halvvejs inde i. Målene kaldes Aichi-målene, og de skal altså være opfyldt i 2020.
Mål nummer 20 er, at finanserne til den globale naturindsats skal øges betydeligt. I 2014 blev der givet et konkret løfte om en fordobling i forhold til det årlige gennemsnit i perioden fra 2006 og 2010.
Formanden for FN’s Konvention om biodiversitet, brasilianeren Braulio Souza Dias nævnte på et pressemøde ved COP13, at det generelle mål om en fordobling mere eller mindre er opfyldt.
Det skete som svar på et spørgsmål fra salen.
“Vi modtager stadig information og rapporter for 2015, men vores vurdering er, at vi opfylder den forpligtelse, så der har været en fordobling af de finansielle ressourcer”, lød det.
Behovet er langt større
Der mangler stadig en del indberetninger fra lande om deres bidrag til den globale natur. Desuden har mange af de fattige lande endnu ikke indsendt rapporter om deres behov.
Derfor er der endnu ikke helt fyldestgørende tal for målsætningen.
Men behovet for midler til det skrantende dyre- og planteliv på kloden er under alle omstændgiheder langt større en det, der er kommet på bordet.
“Der er tidligere gennemført beregninger, som viser, at der skal bruges mellem 150 og 440 milliarder dollar for at redde verdens natur. Det er betydeligt flere ressourcer end det nuværende finansielle mål”, siger Ann Berit Frostholm.
Hun henviser til et studie fra 2012 bestilt af landene selv, hvor beløbsstørrelsen for opfyldelse af de 20 Aichi-mål er beregnet.
I Danmark er der blevet skåret i støtten til den globale natur. Det skete i forbindelse med nedskæringerne på den generelle udviklingsbistand. Her blev udviklingsstøtten reduceret fra et stykke over 0,8% til 0,7% af BNI. Det er denne andel, FN som minimum anbefaler de rige nationer at afsætte til verdens fattige.
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.