Al Jazeera truet af lukning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det skriver fagbladet "Journalisten" i sit seneste nyhedsbrev torsdag.

Men det vil være et tab for pluralismen i det arabiske mediebillede, hvis Al Jazeera går i sort, siger Jakob Skovgaard-Petersen. Han er professor på Institut for Tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet og forsker i islam i den arabiske verden, hvor arabiske medier er et af hans felter.

”Hvis Al Jazeera English falder ud af mediebilledet, forsvinder en meget vigtig engelsk-sproget kanal, som dækker synspunkter, der ikke tager udgangspunkt i Europa eller USA,” siger han.

Se også journalist og forfatter Jørgen Harboes blog her i Globalnyt på

https://globalnyt.dk/content/faenomenet-al-jazeera

En koalition af Saudi Arabien, De Arabiske Emirater, Egypten og Bahrain har imidlertid indledt en blokade mod Qatar. Et af kravene er, at Al Jazeera lukker inden 3. juli 2017.

Kravet om at Al Jazeera skal lukke har ført til protester fra The Committee to Protect JournalistsHuman Rights Watch, Reporters Without Borders 

Al Jazeera er finansieret af styret i Qatar, og det lille olieland har afvist at lukke stationen. Angiveligt er anklagen fra koalitionen, at Al Jazeera fremmer islamisme. Men ifølge Skovgaard-Petersen er mange af de andre over 1.000 arabiske tv-kanaler betydeligt mere religiøst agitatoriske end Al Jazeera.

”Da Al Jazeera kom frem for 21 år siden, var det en revolution. Det førte til, at arabiske herskere ikke bare kan diktere deres politik, men også bliver stillet til ansvar for den,” siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Kravet om lukning omfatter også Arabi21, Rassd, Al-Araby Al-Jadeed og Middle East Eye, noterer "Journalisten".

Mere på Al Jazeera på https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Jazeera