Det sydvestafrikanske land Namibia er i færd med at forberede en ny lov, som stiller krav om, at alle virksomheder i landet er mindst en fjerdedel medejet af “racemæssigt dårligt stillede personer”.
Namibia tilhører en lille klub af syv afrikanske lande, som er at finde på Verdensbankens liste over øvre mellemindkomstlande (Upper middle income countries), men landet er også et af de mest ulige samfund i verden – i 2016 tog Namibia, ifølge Verdensbanken, tredjepladsen i den konkurrence.
Ifølge Namibias regering, er kun seks procent af landets 2,5 millioner indbyggere hvide, men landets lille hvide minoritet ejer langt størstedelen af virksomheder i landet.
Men den planlagte lov, som officielt har til hensigt at
afhjælpe denne slående skævhed i landet, er blevet kritiseret fra flere kanter i Namibia, herunder dele af landets egen fagbevægelse.
Kritikerne peger særligt på, at erfaringer fra Sydafrikas love om positiv forskelsbehandling i erhvervslivet, har vist, at positiv diskrimination på baggrund af race først og fremmest gavner landets sorte elite, og risikere at forårsage et såkaldt “brain-drain”, hvor flere ressourcestærke medlemmer af landets hvide minoritet søger ny græsgange uden for landets grænser.
Regeringens arbejde med den nye lov har allerede skabt meget usikkerhed blandt hvide erhvervsdrivende i landet og påvirker i øjeblikket udlandets investeringslyst negativt, fortæller Gerrit van Rooyen, som er analytiker hos det sydafrikanske analyseinstitut NKC African Economics, til den canadiske avis Financial Post.