Namibia sender soldater hjem – har ikke råd til mad, vand og elektricitet

namibian_army_wz523_apc
Namibiske soldater i parade i 2016.
Foto: ViceAdmiral (CC BY 3.0)
Laurits Holdt

I løbet af februar vil militæret i Namibia sende en del af sine soldater på orlov. Det skyldes ifølge avisen The Namibian, at der er lavvande i militærets kassebeholdning. 

Det betyder, skriver avisen, at militæret i flere tilfælde angiveligt ikke har betalt sine regninger for vand og elektricitet til de kommuner, hvor der er militærbaser. Eksempelvis siger en embedsmand fra hovedstaden Windhoek, at militæret skylder byen fire millioner namibiske dollars, hvilket svarer til to millioner kroner.

En talsmand for landets forsvarsministerium, Petrus Shilumbu, siger dog til avisen, at pengene netop er blevet betalt og at den sag dermed er ude af verden. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at landet har økonomiske problemer og at der derfor bliver der taget initiativer til at spare, siger han videre.

Shilumbu bekræfter overfor avisen at, 30 procent af soldaterne vil blive sendt på lønnet orlov eller blive på orlov. De resterende 70 procent fortsætter træning og missioner som hidtil, fortæller han.

Beskåret budget

I landets finanslov for 2017/2018 fik militæret 2,8 milliarder kroner mens det året før fik næsten tre milliarder. Det angiveligt fordi militæret i finansåret før havde ført et beløb, der svarer til 185 millioner kroner tilbage til statskassen.

Ifølge avisens tal har landet godt 15.000 soldater, hvoraf 9.000 er aktive.

Landets økonomiske problemer afspejles også i, at præsident Hage Geingob har forbudt ministre og offentligt ansatte at tage på udlandsrejser med mindre det handler om officielle møder eller nødstilfælde, skriver The Namibian i en anden artikel.

Årsagen er, at regeringen forsøger at skære ned på sien udgifter. Af samme årsag rejste præsidenten med rutefly istedet for landets præsidentfly, da har for nylig skulle deltage i topmødet i den Afrikanske Union, som blev afholdt i Etiopiens hovedstad Addis Ababa.