Kinesiske myndigheder har fået nye muligheder for at slå hårdt ned på enhver kritik af myndighedernes indsats under coronakrisen, der fremkommer på sociale medier. Det fik de med en ny og vidtrækkende lov, der trådte i kraft 1. marts.
Til dato er mindst 450 internetbrugere blevet anholdt – nogle er frigivet igen, andre ikke – for at have delt oplysninger om coronaudbruddet, som de kinesiske myndigheder betragter som ”falske rygter”.
Det skriver organisationen Reporters Without Borders, der arbejder for pressefrihed verden over.
Det har ført til, at flere debattører er blevet anholdt i de seneste uger og måneder.
Indskrænket pressefrihed
Den kinesiske videojournalist Chen Qiushi formodes at være en af dem. Ingen har set eller hørt fra ham siden 6. februar, som Globalnyt også har skrevet om tidligere.
Chen Qiushi stod på et tog den 24. januar med kurs mod millionbyen Wuhan i den kinesiske Hubei-provins, hvor coronavirusset brød ud. Her begyndte han at filme og rapportere om den sundhedskrise, der siden bredte sig til resten af verden.
Han filmede, hvad han så, og fortalte, hvad han hørte.
”I takt med, at den journalistiske frihed er blevet reduceret til et absolut minimum inden for Kinas traditionelle medier, er det almindelige borgere, der normalt træder til i sådanne tilfælde,” skriver organisationen Reporters Without Borders.
Chen Qiushi uploadede videoer, der dokumenterede det enorme pres på hospitalerne i provinsen, på YouTube. Han talte med pårørende til coronapatienter og rapporterede fra storbyen i takt med, at den lukkede fuldkommen ned. Hans videoer er blevet vist hundredtusindvis af gange.
Men så blev der stille på hans profiler på de sociale medier.
Det har forlydt, at han er tvunget i karantæne. Men karantænen er så småt ophævet i Hubei-provinsen, og stadig har aktivisten ikke ladet høre fra sig.
Kinas ambassadør i USA, Cui Tiankai, benægter i et interview med netmediet Axios, at han har noget kendskab til Chen Qiushi.
”Lad alle borgere gøre modstand!”
I lighed med Chen Qiushi følte også forretningsmanden Fang Bin, der bor i Wuhan, behov for at gøre et forsøg på at fortælle omverdenen, hvad der skete omkring ham.
Så han filmede med sin telefon, mens han kørte rundt i sin hjemby og viste, hvad der skete i byen. Det klip, der har fået mest opmærksomhed, er optagelser uden for et hospital, hvor han finder otte ligposer med afdøde patienter stuvet ind i en varevogn.
Hans optagelser blev ligeledes set af hundredtusinder af mennesker, inden den kinesiske censur greb ind og fjernede dem.
Den 2. februar postede Fang Bin en video, hvor han fortæller, at det kinesiske politi havde beslaglagt hans computer og afhørt ham.
Hans sidste video blev lagt på nettet den 4. februar. Her sendte han direkte fra sit hjem og fortalte, at hjemmet var omringet af politifolk i civil, skriver Reporters Without Borders. Tre dage senere, den 7. februar, kom der en besked fra hans mor, der fortalte, at hun havde fået at vide, at hendes søn nu var i karantæne.
To dage senere, den 9. februar, var der en kort besked på hans profil. Det bestod af en video der filmede en rulle papir med kinesiske skrifttegn på: ”Lad alle borgere gøre modstand! Magt til folket!” stod der.
Men siden har ingen – som i tilfældet Chen Qiushi – hørt fra Fang Bin.
Læge fik mundkurv på
Lægen Li Wenliang var den første, der overhovedet slog alarm og tidligt advarede om, at coronavirusset kunne være et langt mere omfattende problem, end vi kunne forestille os, og at det kunne udvikle sig til en global epidemi.
Dr. Li delte den 30. december sine observationer i en gruppe på WeChat, og de bredte sig lynhurtigt til Weibo, som er det mest benyttede sociale medie i Kina.
Her læste myndighederne også med. Dr. Li blev kaldt ind til forhør hos politiet allerede 1. januar og tvunget til at skrive under på en tilståelse af, at han havde ”spredt falske rygter”, skriver Reporters Without Borders.
”Dr. Li var som mange i den kinesiske befolkning, der ønsker at rapportere om, hvad der foregår, og advare deres medborgere om regeringens forsømmelighed,” siger Daniel Bastard, der er chef for Asien-afdelingen i Reporters Without Borders.”Coronakrisen har skabt opmærksomhed omkring den inderlige tørst efter troværdig information i det kinesiske samfund, der er spækket med propaganda. Xi Jinpings regering har svaret igen med dødelig brutalitet.”
Lægen Li Wenliang blev et af Kinas over 3000 dødsofre for Covid-19. Den 34-årige læge døde om morgenen den 7. februar.