Det vakte en hel del opsigt, da de to arvefjender, Iran og Saudi-Arabien med Kina som mediator fredag offentliggjorde, at de har genoptaget de diplomatiske forbindelser.
Det er, som Helle Malmvig bemærker i Politiken, “stort”. Ikke bare fordi de to stater i Mellemøsten har været i konflikt med hinanden i årtier, men også fordi det kan have vidtrækkende konsekvenser for hele regionen.
Iran og Saudi-Arabien har støttet hver sin side økonomisk og militært i mange af de krige, som raser og har raset i den arabiske verden. Og det har holdt en række stedfortræderkonflikter kørende længe. Det gælder blandt andet borgerkrigen i Syrien og ikke mindst krigen i Yemen, som af mange kaldes verdens største humanitære katastrofe.
Læs også: FN er sat uden for døren, mens Yemen ligger i limbo mellem krig og fred
For seniorforsker ved DIIS, Maria-Louise Clausen er det en positiv nyhed, at der sker noget i Yemen-krigens sfære. Det giver ifølge seniorforskeren nye muligheder i en konflikt, der ellers har været låst fast, siden det i oktober ikke lykkedes FN at forlænge fredsaftalen:
Det kan først og fremmest betyde en deeskalering af nogle af krigens mange konfliktlinjer
Maria-Louise Clausen, seniorforsker, DIIS
“Det kan først og fremmest betyde en deeskalering af nogle af krigens mange konfliktlinjer. Saudi Arabien har længe gerne ville ud af konflikten på en måde, som kan ses som en sejr. Så hvis de kan sige, at Iran stopper sin støtte til houthierne, så vil det være en lille sejr,” påpeger Maria-Louise Clausen til Globalnyt.
Saudi-Arabiens mulighed for at trække sig ud
Krigen i Yemen begyndte i 2014, da de iransk-støttede houthier erobrede hovedstaden Sanaá og store dele af det nordlige Yemen, hvorfra de senere tvang regeringen i eksil. I marts 2015 indledte en koalition ledet af Saudi-Arabien en militær kampagne, der støttede den internationalt anerkendte regering.
Da Saudi-Arabien gik ind i Yemen var det netop med det erklærede mål, at mindske Irans indflydelse i Yemen samt at genindsætte den daværende præsident Abdrabbuh Mansur Hadi. Det sidste er udelukket, da Hadi i april trådte tilbage og overlod styringen til et såkaldt præsidentielt råd.
“Men jeg tror samtidig, at Saudi-Arabien har en vis forståelse for, at man bliver nødt til at afslutte konflikten på en måde, hvor den faktisk er afsluttet,” forklarer hun og peger på den 1.300 kilometer lange grænse, Saudi-Arabien deler med det borgerkrigshærgede land.
Men en afslutning af krigen kan langt fra ordnes med en aftale mellem Iran og Saudi-Arabien.
Der findes ikke én fred
Først og fremmest, påpeger Maria-Louise Clausen, er hverken houthierne eller det præsidentielle råd henholdsvis Irans eller Saudi-Arabiens forlængede arm. Så langt fra. Så en aftale mellem de to lande er ikke en aftale mellem de reelt stridende parter i Yemen.
Lad os tage houthierne først. Houthierne er den stærkeste militærmagt i øjeblikket i Yemen. Som Veena Ali-Khan, International Crisis Groups Yemen-ekspert, siger til Axios kan Iran muligvis få houthierne til at eskalere konflikten, men om de også kan få oprørsgruppen til at deeskalere den, er en helt anden historie.
Omvendt har houthierne hele tiden stillet krav til fredsforhandlingerne om, at det internationale samfund igen åbner for transportvejene ind og ud af landet, samt at oprørsgruppen får hovedparten af indtægterne fra landets olie- og gasreserver.
Får houthierne opfyldt de krav, kan det ifølge Maria-Louise Clausen betyde, at gruppen styrker deres militær og dermed også motivationen for igen at gribe til våben, forklarer Maria-Louise Clausen.
Det er jo et stort problem, at alle andre aktører er blevet udelukket fra forhandlingerne, inklusiv den internationalt anerkendte regering
Maria-Louise Clausen, seniorforsker, DIIS
“Hvis der bliver lavet en fredsaftale, som betyder en åbning af havne og luftrum, vil det gøre det nemmere for houthierne at få adgang til våben.”
Sat uden for forhandlingslokalet
I disse dage forhandler Saudi-Arabien direkte med houthierne i Oman. Der er altså ikke blevet plads til det præsidentielle råd, som leder landets internationalt anerkendte regering efter Hadi.
“Det er jo et stort problem, at alle andre aktører er blevet udelukket fra forhandlingerne, inklusiv den internationalt anerkendte regering. De har ingen indflydelse, og det bliver jo også tydeligt signaleret fra Saudi-Arabien, at de ikke bliver regnet for noget,” forklarer Maria-Louise Clausen.
Ikke desto mindre er et muligt resultat af den nye aftale mellem Iran og Saudi-Arabien en fredsaftale mellem Saudi-Arabien og houthierne. Bliver det en realitet, fortæller DIIS-forskeren, så risikerer man, at gå en meget kortvarig fred i møde, fordi den netop ikke inddrager alle de relevante aktører.
“Og i virkeligheden kommer man måske til lidt at gentage det, som man gjorde for otte år siden, hvor man også lavede aftaler uden at inddrage alle de relevante aktører.”