Skat er hans foretrukne våben mod global ulighed: “Gør mig enormt håbefuld”

Christian Hallum leder Oxfams internationale arbejde med skattepolitik, her under konferencen The future of ressource taxation i Zambia
Foto: International Institute for Sustainable Development (IISD)
Morten Scriver Andersen

25. oktober 2024

Christian Hallum er skattespecialist leder sammen med en kollega Oxfam-konføderationens skattepolitiske arbejde. Han arbejder særligt med kampen mod skattely, men også for at sikre, at særligt de rigeste betaler en “fair” skat.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

“Lige nu fylder det rigtig meget, at vi på skatteområdet er begyndt at snakke om noget helt nyt, nemlig en global minimumskat for de rigeste. Det skal sikre, at de betaler en fair skat, og at de penge så også bliver brugt på klima og på fattigdomsbekæmpelse og på at gøre verden til et bedre sted.”

“Jeg er lige vendt hjem fra Sydafrika, der til december overtager G20-formandskabet. Det var et forberedende møde, hvor civilsamfundet havde samlet sig for at finde ud af, hvordan man arbejder med sådan en G20-proces, og hvad er det for en mulighed, vi har i G20 for at få en global skat på de superrige.”

“Og så er det jo første gang, at det er et afrikansk land, der har G20-formandskabet, så det er et meget stort øjeblik for det afrikanske kontinent.”

Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?

“Den stigende magt og indflydelse, som det Globale Syd får. Der er jo noget symbolsk over, at Sydafrika overtager G20-formandskabet fra Brasilien, som med succes har formået at sætte en international agenda om at beskatte de superrige og har formået at bringe spørgsmålet ind i G20.” 

At Sydafrika nu skal levere på det, er jo et eksempel på, at det Globale Syd står sammen

Christian Hallum

“Brasiliens præsident Lula Da Silva har spillet en stor rolle. Men det er jo også i høj grad kommet af et folkeligt pres og et meget aktivt civilsamfund i Brasilien, for eksempel organisationer som Abong (Associaçao Brasileira de Ongs) og CEERT- Equidade Racial e de Gênero, som virkelig holder Lula-regeringen til ilden.”

“De kræver, at der kommer handling, og at Brasilien bruger den indflydelse, de har som et stort land, som er medlem i BRICS og G20, og som skal være vært for COP’en næste år.”


“At Sydafrika nu skal levere på det, er jo et eksempel på, at det Globale Syd står sammen, kræver deres ret og er med til at sætte en ny retning for, hvordan globaliseringen kan fungere. Det så vi ikke på samme måde for 10 år siden, og det gør mig enormt håbefuld for, hvor vi er på vej hen.”

Hvad irriterer dig mest ved din branche?

“Jeg synes jo som branche, at vi er gode til at stå sammen og arbejde ud fra ønsket om at skabe en bedre verden på hver vores måder.”

“Men noget af det, som vi også bliver mødt meget af i en stor organisation som Oxfam, det er jo det her ønske om at afkolonisere vores udviklingsarbejde og vores måde at gå til de her globale problematikker.”

“Jeg vil ikke sige, at det er noget, der irriterer mig. Men der står en opgave foran os om at levere på de ønske. Det handler ikke længere bare, om at konkrete projekter skal levere forandringerne, eller at EU eller OECD skal gøre noget. Det er simpelthen et fundamentalt spørgsmål om i en eller anden grad at skifte magten.Og det skal vi som sektor forstå og støtte op om.”

“Vi skal gribe de muligheder, det også giver, og ikke være så bange for det magtskifte, som er i gang med at ske, og som selvfølgelig er noget, som er, hvad siger man på dansk, long overdue.”

Hvad undrer dig, at alle ikke taler om, når det gælder global udvikling?

“Altså, vi taler meget om fattigdom i vores branche, men det undrer mig, at vi taler knap så meget om ulighed, og hvor pengene egentlig er. Det er jo et paradoks. Vi taler om alle behovene, men vi taler knap så meget om, hvor de oplagte løsninger er.”

“Når vi kigger på verden, er der jo enorm meget nød, og kloden varmes op. Men det er jo ikke sådan, at nøden er universel. I alle de lande, vi arbejder i, findes der også nogle mennesker og virksomheder, som klarer sig enormt godt, og der er en koncentration af rigdom, som er helt absurd.” 

“Der er jo egentlig råd til at håndtere mange af de problemer, som hele vores udviklingsmiljø har fokus på. Men det kræver, at vi kigger mod toppen, og at vi tør at gøre op med verdens skæve fordeling af velstand.”

Hvad er dit bedste læse-lytte-kigge-tip?

“Det er måske lidt kedeligt, men der er sådan en podcast, der hedder Equals, som tager mange af tiden store emner op – særligt ulighed. Med den podcast, går man aldrig helt galt. Jeg ved, at den kommende episode kommer til at handle om de her protester, der var over sommeren i Kenya over landets finanslov og den rolle, som IMF og Verdensbanken spillede.”