Joaquim Hempel, du er ansat på EU-delegationen i Namibia. Hvad indebærer dit job?
“Mit arbejde indebærer en kombination af at være kontrakt- og programforvalter, taleskriver og koordinator for vores tværgående kommunikationsarbejde. Oversat fra DJØFsk, så arbejder jeg for, at europæiske skattekroner bliver brugt så snusfornuftigt og med så højt socialt afkast som overhovedet muligt.”
“Jeg arbejder med tre overordnede emner. Det første er inklusiv grøn vækst, hvor vi fokuserer på klimatilpasning, biodiversitet og grøn energi, og hvordan det skaber økonomiske gevinster som arbejdspladser, styrker værdikæder og forbedrer infrastruktur.
“Nummer to er god regeringsførelse, hvor vi prøver at bekæmpe korruption, fremme gennemsigtighed, åbenhed og selvfølgelig ansvarlighed i samfundet.”
“Nummer tre er civilsamfund og unge. Jeg understøtter civilsamfundets rolle som nøglespiller i bekæmpelsen af ulighed og fremme af klimaindsatser.”
Hvad er det mest berigende ved stillingen?
“For det første vil jeg fremhæve Namibias unikke historie og politiske dynamik. Landet har en stærk selvforståelse, der bygger på kampen for uafhængighed fra apartheid og kolonitiden. Jeg er dagligt omgivet af engagerede organisationer, aktivister, og ja, Namibia er på mange måder meget progressivt.”
“De har verdens mest decentraliserede forvaltning af naturnationalparker og er frontløber på kontinentet for kønsligestilling med deres såkaldte Zebra Policy, der sikrer lige kønsrepræsentation i parlamentet.
“For det andet er EU-delegationen mindre hierarkisk og bureaukratisk end dets omdømme, eller hvad jeg selv havde troet, inden jeg kom hertil. Det betyder, at jeg har stor selvstændighed og en bred vifte af spændende opgaver.”
Hvad er jeres overordnede fokusområder?
“Jeg forvalter syv kontrakter, hvorfra tre skiller sig ud. De støtter grønne civilsamfundsorganisationer, der arbejder med oplysnings- og fortalerarbejde i forbindelse med projekter inden for minedrift, grøn brint og infrastrukturudvikling.”
EU’s globale skæbneår
Splid i USA, konflikt i Ukraine og Mellemøsten, klimakrise, et opstigende Kina og et langt større modspil fra det Globale Syd.
Mens de udenrigspolitiske udfordringer står i kø, prøver EU at finde sin rolle i verden.
I denne serie, som er støttet af Europa-Nævnet, undersøger Globalnyt unionens fremtid på den globale scene.
“Et eksempel er, at jeg arbejder med Namibian Nature Foundation for at forbedre miljøvurderingsprocesser, så de bliver mere gennemsigtige og retfærdige. Selvom Namibia har en stærk miljølovgivning, er der udfordringer med, at konsekvensvurderinger ofte ikke inddrager udsatte grupper, eller bliver forsinkede eller helt udeladt fra offentlig høring. Det skal der laves om på.”
De fleste danskere forbinder nok EU med Bruxelles, fiskekvoter, handelsaftaler og den slags. Hvilken rolle spiller EU i Namibia, som de bilaterale partnerskaber måske ikke formår?
“Jeg vil sige, at EU forener. Jeg ser ikke mig selv som EU-føderal fundamentalist. Men EU binder medlemslandenes udenrigspolitik sammen på forskellige måder.”
“En af måderne er, at delegationen samarbejder tæt med medlemslandenes ambassadører, EU-institutioner og aktører som den europæiske investeringsbank. Det gør vi under det, vi kalder for Team Europe-paraplyen. Den forener vores økonomiske og politiske tyngde på en måde, som hverken de enkelte medlemslande eller EU alene kan.”
“EU er også en handelsblok, hvor EU-kommissionen har kompetencer til at føre handelspolitik på vegne af medlemslandene. Og det spiller faktisk en vigtig rolle her i Namibia, hvor handel mellem EU og Namibia er en central dagsorden, og vores investeringer i grøn omstilling via EU Gateway, kendt som EU’s pendant til Kinas Silkevej, på mange måder er EU’s vision for udvikling af grøn omstilling og sociale dividender.”
Hvordan oplever du dit samarbejde med de namibiske myndigheder, og hvordan er synet generelt på EU, hvor du befinder dig?
“Jamen, det afhænger lidt af samarbejdsområdet. Embedsværket er generelt kompetent og samarbejdsvilligt, men omkring det nylige valg har der været en vis stilstand. Det er genkendeligt fra andre steder, herunder Danmark. Samarbejdet med civilsamfundet er stærkt og udgør 80 procent af mit arbejde, så det er mere min primære berøringsflade.”
Læs også: Det sydlige Afrikas første kvindelige præsident skaber håb: “Vi skal have en mor til at lede os”
“Uanset hvad, så er synet på EU todelt. På den ene side bliver vi set som en strategisk partner inden for klima og økonomi. På den anden side hænger der stadig en skygge af kolonihistorie, og der er dilemmaer med at balancere økonomisk vækst med klima, miljø og social retfærdighed.”
“Men jeg kan godt lide at være i dét aktive dilemma. Det gør mit arbejde både mere udfordrende og mere meningsfuldt.”