ADRA får Danida-penge til nyt stort hiv/aids-projekt i Malawi

Redaktionen

Af Dan Larsen

ADRA Danmark har modtaget 20,7 millioner kr. i Danida-støtte til et nyt 3 årigt hiv/aids projekt i Malawi, det sydlige Afrikas fattigste land.

Målsætningen er at skabe forandring gennem opbygning af lokal kapacitet. Meningen er, at seksuelt aktive og endnu ikke seksuelt aktive tilegner sig viden om hiv/aids smittemåder og forebyggelse ligesom den generelle holdning til hiv-relaterede problemer skal ændres.

I 20 lokalsamfund med 200 landsbyer i det sydlige Malawi forudses projektet at resultere i bedre og større kapacitet til at hjælpe hiv-smittede og deres familier. En del af projektet er også at hjælpe befolkningen til bedre forståelse af og indflydelse på samfundets demokratiske processer samt at forbedre fødevaresikkerheden lokalt.

Projektet tager udgangspunkt i erkendelsen af, at hiv/aids ikke længere bare kan defineres som et sundhedsproblem, men at det også er nødvendigt at inddrage faktorer som køn, kultur, socio-økonomiske vilkår, menneskerettigheder. Og at hiv/aids tillige har indflydelse på sektorer som uddannelse, landbrug, transport, industri og kræver et langsigtet engagement.

Som ramme for projektet vil ADRA arbejde med Communication for Social Change (CFSC), som er en tilgang udviklet af Communication for Social Change Consortium, der er en international non-profit organisation.

– Udgangspunktet for denne metodiske tilgang er kapacitetsopbygning og de underliggende strukturer for hiv/aids problematikken, og der benyttes en participatorisk (deltagerrettet) tilgang, hvor stykelse af personens muligheder (empowerment) og menneskerettigheder er i centrum, forklarer den projektansvarlige i ADRA Danmark, Inger Olesen, og lægger til:.

– Communication for Social Change er defineret som en proces, hvor dialog hjælper mennesker til at definere, hvem de er, hvad de har brug for, og hvordan de selv kan bidrage til at forbedre deres levevilkår.

Projektet arbejder bl.a. gennem lokale massemedier for at nå en målgruppe på 600.000, hvoraf 100.000 er unge og næste halvdelen er børn. Der vil også være aktiviteter rettet direkte imod 6.000 særligt udsatte og sårbare familier, 3.000 velfungerende støttefamilier, 30.000 forældreløse børn og ca. 2.000, der modtager pleje i hjemmene.

Iblandt deltagerne i projektet er hundreder af trænere, hjemmehjælpere, frivillige, værger, traditionelle ledere, fødselshjælpere og behandlere samt religiøse ledere.

Inger Olesen:

– ADRA Danmark og ADRA Malawi har arbejdet i en årrække for at opnå adfærdsændringer hos det enkelte individ. Det har vist sig, at massemedier brugt til at sprede informationer i sig selv ikke er tilstrækkelige til, at målgrupperne rent faktisk ændrer adfærd, fordi mange andre omstændigheder, som eksempelvis kulturelle traditioner og normer, spiller ind i denne proces.

– Derfor har vi i adskillige år arbejdet succesfuldt i massemedierne med innovative genrer som drama, talkshows og telefonprogrammer. For at opnå en langtidsholdbar effekt er det afgørende, at folk bliver bliver inddraget i dialog om deres muligheder, hvilket sætter dem i stand til ændre deres egen livssituation, forklarer hun.

Projektet vil søge at inspirere til ændringer i adfærd gennem forskellige typer dialog møder på individuelt- og lokalsamfundsniveau som eksempelvis rådgivning, fokusgruppediskussioner, teater, drama, dans.

Projektet vil derudover søge at skabe dialog mellem relevante interessenter og almindelige mennesker gennem nationale radio- og tv-programmer og drama shows.

Projekter vil således gøre brug af både interpersonel- og massemediekommunikation i arbejdet med viden om hiv/aids forebyggelse samt om holdninger, normer og adfærd i forhold til hiv/aids.

Projektet er opstået på baggrund af den erfaring ADRA Malawi og ADRA Danmark har opnået gennem projektarbejde inden for familieplanlægning og hiv/aids gennem de sidste 15 år og interventionerne har udviklet sig i takt med udviklingen i hiv/aids epidemien.

I december 2005 blev der gennemført et eksternt kombineret review af 5. fase af ADRAs hiv/aids projekt i Malawi og Let us Talk projektet, hvoraf det sidste har fået støtte fra Danidas innovative pulje.

Reviewet konkluderede, at projektet arbejder med vigtige og veldefinerede problemstilling, arbejder kultur-følsomt med respekt for kulturelle normer og stor involvering af frivillige.

Dan Larsen og journalist og kommunikationsrådgiver. Artiklen er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk.

Kilde: ADRA Nyt