Afghanske mødre har det værst

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark er et af de bedste steder i verden at være mor – Afghanistan er det sted på kloden, hvor mødrene har det værst, skriver Red Barnet i organisationens årlige rapport om alverdens mødre.

Mødre i Danmark lever det femte bedste sted i verden. Det viser Red Barnets årlige State of the World’s Mothers rapport, som opgør, i hvilke lande det er bedst – og værst – at være mor.

Norge, Australien, Island, Sverige og Danmark udgør listens top fem, mens bundskraberne er Afghanistan, Niger og Guinea-Bissau.

I Afghanistan dør hvert fjerde barn, inden det fylder fem år, og 1 ud af 8 kvinder dør af komplikationer forbundet med graviditet og fødsel. I Danmark er tallet cirka 1 ud af 18.000.

Den farlige fødsel

En af de væsentligste grunde til den høje mødre og børnedødelighed i verdens fattige udviklingslande er den manglende adgang til lægehjælp, sundhedsklinikker og jordmødre.

Hvert år føder 48 millioner kvinder verden over uden kvalificeret hjælp. Hvert år dør 385.000 kvinder i barselssengen, og 814.000 børn dør under fødslen.

”I den vestlige verden tænker vi slet ikke over, hvor stor en betydning det har for vores eget og vores barns liv, at der er en jordemoder tilstede ved fødslen. I den tredje verden er billedet helt anderledes – der kan en fødsel være noget af det farligste, man kan komme ud for. Mange kvinder føder i hjemmet under beskidte forhold, uden en jordemoder eller andet hjælp, og uden de nødvendige remedier. F.eks. har de måske kun et beskidt barberblad til at skære navlestrengen over med og ikke andet end urter til at bekæmpe diverse infektioner med – det kan medføre døden for både mor og barn,” siger Sita Michael Bormann, programkoordinator i Red Barnet.