Dermed er en række afrikanske landes mål om at gendanne 100 millioner hektar skov i 2030 tæt på at være nået – i hvert fald, hvad angår løfterne.
De mange afrikanske lande har nu i alt forpligtet sig på at genoprette omkring 96 millioner hektar.
De to landes løfter kom på en stor konference i Nairobi i denne uge kaldet Global Landscape Forum, og selve målet om de 100 millioner hektar er en del af initiativet AFR100 (Africa Forest Landscape Initiative).
Om ordene bliver til virkelighed vil de kommende år vise. Og der er lagt op til et tiår, som meget vel kan sætte yderligere fokus på natur og økosystemer.
FN-årti for genoprettelse af natur
Der var nemlig mere støtte til idéen om at dedikere et FN-årti til genorettelse af økosystemer på topmødet i Nairobi.
Forslaget kom oprindeligt fra El Salvador, men nu er der flere centralamerikanske lande, som støtter idéen. Der skulle også være positive tilkendegivelser for initiativet fra ministre og delegerede på konferencen i Nairobi.
Den norske formand for FN’s Miljøprogram, Erik Solheim, står bag forslaget om ti år fra 2021 til 2030, der sandsynligvis ville bære titlen U.N. Decade of Ecosystem Restoration, skriver hjemmesiden for Global Landscape Forum.
“Genoprettelse af økosystemer kan modvirke klimaforandringer, fattigdom og tab af biodiversitet”, lød det fra Solheim på konferencen.
“Et FN-årti for genoprettelse af økosystemer vil give os en mulighed for at øge indsatsen for økosystemer og FN’s Miljøprogram støtter El Salvador og de mange andre lande, der står bag initiativet”, fortsætter han.
Perioden fra 2011 til 2020 har været FN-årti for biodiversitet. Her blev der bl.a. vedtaget en række internationale mål for naturmangfoldighed – Aichi-målene – men de er her to år før fristens udløb meget langt fra at blive indfriet.
Udpining af jord et stort problem
Ødelæggelse af jord og ørkenspredning er et stort problem i Afrika. Det er nødvendigt at gendanne mindst 12 millioner hektar årligt for at opnå neutralitet, så mere land ikke bliver ufrugtbart.
“Hvis ikke omfattende og målrettede initaitiver bliver igangsat, vil jordnedbrydning blive værre med befolkningstilvæksten, et storforbrug uden fortilfælde, en globaliseret økonomi og klimaforandringer”, sagde Robert Nasi fra Center for International Forestry Research ved arrangementet i Kenya.
Degraderet eller ødelagt jord koster verden omkring 10% af den globale økonomi årligt, og den forpester tilværelsen for i omegnen af 3 milliarder mennesker.