Afrika uden filter

Jørn Stjerneklar og en lille pige (1996) i en flygtningelejr i DR Congo tæt på grænsen til Rwanda, hvor han i ”et par bunker af lig” ser en bevægelse. Det er en baby, som han samler op og tager med til et hospital i Goma, men forgæves. Den korte billedtekst i bogen konstaterer:

”Den lille pige har ligget hele natten og er dehydreret. Jeg gør mit bedste, men det er for sent.”


Foto: Jørn Stjerneklar og Helle Maj fra bogen
Laurits Holdt

9. juni 2023

Da fotojournalisten Jørn Stjerneklar tilbage i 1980erne besluttede sig for at bosætte sig i Afrika, var det – efter hans eget udsagn – for at fortælle nogle af alle de gode historier fra det store kontinent, som traditionelle medier og journalister har det med at overse. Nu, fire årtier senere, har han udgivet en moppedreng af en bog på næsten 500 sider: ”Hjertet glemmer ikke, hvad øjet har set – fortællinger fra 40 års rejse i Afrika”.

Bogens forside.
Illustration: Lindhardt & Ringhof

Det er en forrygende og velskrevet beretning fra den danske fotojournalist, der har været førstehåndsvidne til en række historiske begivenheder i Afrika: Til det tragiske folkemord i Rwanda, til Namibias fødsel som selvstændig nation, til Sydafrikas farvel til apartheid, til terrorhandlinger i Somalia og meget, meget mere.

Men bogen rummer ikke mange af de gode historier fra Afrika, som den unge Jørn i sin tid rejste udenlands for at fortælle. Tværtimod. Bevares, bogen byder glimtvis på positive historier, varme venskaber og optimisme, men det er kaos, krig, konflikt og korruption, der fylder mest. Ikke kun fordi det er det, Jørn som fotograf og journalist opsøger, og dét han kan sælge til medierne. Men mindst lige så meget, fordi Jørn fortæller, hvad han ser. Råt for usødet.

Bogen kunne lige så godt have heddet: ”Munden fortæller, hvad øjet har set”, for det er det, den gør. Jørn er som den lille dreng i ”Kejserens nye klæder”, der siger højt – og her skriver, hvad han ser. Også selv om det støder nogen på manchetterne. Og det sker med navns nævnelse og uden hensyn til stand og nationalitet. Det er både kolleger fra medieverdenen, diplomater, ansatte i nødhjælpsorganisationer, magtsyge og korrupte afrikanske politikere, der bliver spiddet. Og det sker elegant og overbevisende med konkrete og afslørende beskrivelser.

59 nedslag med energi og tempo

Bogen består af 59 kapitler, som alle er nedslag i konkrete begivenheder over de 40 år. Vi kommer rundt til mange forskellige lande på det meste af kontinentet. Og vi kommer i hvert eneste kapitel frisk fra start. Det er som at læse dugfriske reportager med sigende detaljer og med levende dialog, der vidner om en imponerende hukommelse og et velbevaret noteapparat.

Undervejs er der også blevet plads til skarpt vinklede faktaafsnit, der hjælper læseren til at forstå baggrunden, ikke mindst for de mange og indviklede konflikter, bogen tager os med til. Også de er skrevet på en måde, så de på én gang er let og interessant læsning.

Den dobbelte kærlighedserklæring

Selv om historierne er barske og dramatiske, og selv om tiden i Afrika byder på masser af oplevelser, der ville have sendt de fleste andre hjem til det trygge Danmark for mange år siden, så er bogen også gennemsyret af en tydelig kærlighed til det store kontinent, hvor den utilpassede knægt fra Urbanplanen på Amager og autodidakte fotojournalist, har kunnet boltre sig (nogenlunde) frit og få afløb for sin oplevelses- og fortællelyst. Fascinationen af Afrika kommer tydeligst til udtryk i portrætterne af de ”almindelige” afrikanere, forfatteren knytter livslange venskaber med.

Bogen er også en utilsløret kærlighedserklæring til hans livsledsagerske og arbejdspartner Helle Maj, der har taget hele turen med – også nedturene, som beskrives nøgternt og usentimentalt: indbrud, traumer efter livstruende opgaver midt i krige og konflikter.

For sort-hvid?

Der er ingen tvivl om, at mange vil tage anstød af de afslørende beskrivelser af og anekdoter, som Jørn Stjerneklar bringer om godgørere, diplomater, kolleger og andet godtfolk – ofte med navns nævnelse, der fører sig uheldigt frem på luksusklasse uden anden end professionel omsorg for de ulykkelige skæbner, de officielt og udadtil er i Afrika for at hjælpe.

Jeg kan godt ærgre mig over, at det kommer til at skygge for de gode – og ofte reelle – hensigter, de fleste også er motiveret af. Men det er ingen skade til, at alle ser sig selv beskrevet, sådan som deres omgivelser, kan opfatte dem. Og Jørn Stjerneklar skal have stor tak for at bruge sine mange år i Afrika og sit talent som den lille dreng i ”Kejserens ny klæder” til at fortælle os andre udefra kommende, hvordan vi ses af mange afrikanere.


Hjertet glemmer ikke, hvad øjet har set – Fortællinger fra 40 års rejse i Afrika. Af Jørn Stjerneklar. 496 sider. Lindhardt og Ringhof. 2023. 399,95 kr.