Afrikansk politiker: Folkemødet en demokratisk kraftpræstation

Forfatter billede

Frederik Tillitz, U-landsnyt.dk, skriver fra Folkemødet 

Elias Chipimo stiller op til præsidentvalget i Zambia om to år, men lige nu er han til Folkemøde på Bornholm. Han er imponeret af et “demokrati for fuld udblæsning”, som han udtrykker det i et interview med U-landsnyt.dk.

Elias Chipimo vil være præsident i Zambia. Sidste gang, han gjorde forsøget, var i september 2011. (Foto: Frederik Tillitz). 

”At I tog idéen om et Folkemøde fra svenskerne var en fantastisk beslutning. Det her er demokrati for fuld udblæsning. Jeg tror, at demokrati handler om at skabe en ordentlig grobund for dialog imellem politikere og almindelige mennesker, og det må man sige, at Folkemødet skaber,” siger Elias Chipimo efter at have været til politisk festival på solskinsøen.

National Restoration Party er et ungt oppositionsparti, dannet i 2010 med store visioner for Zambia og Elias Chipimo er partiets formand.

I 2011 stillede han op som præsident for første gang og vil gøre det igen i 2016. Hans fokus vil være at få unge og kvinder på banen. Under Folkemødet deltog den 48-årige politiker i flere debatter om udvikling og internationale relationer Danmark og Afrika imellem.

”Andre lande ude i verden burde tage ved lære af dette arrangement. Jeg ville ønske, at vi havde samme politiske debatkultur i Zambia,” siger han til U-landsnyt.dks udsendte.

Demokratisk overskud

Elias Chipimo var inviteret til Allinge af Danish Liberal Democracy Programme (DLDP), der varetager Venstres partnerskaber med partier og organisationer i Afrika. DLDPs samarbejde i Zambia er finansieret af dansk udviklingsbistand via Instititut for Flerpartisamarbejde (DIPD).  

”Venstre er National Restoration Party’s søsterparti i Danmark, og vi har haft et fremragende partnerskab, der netop er blevet forlænget. Jeg er virkelig beæret over at have fået mulighed for at opleve denne opvisning i demokratisk overskud, som Folkemødet er,” understreger han.

Elias Chipimo er klart imponeret over den demokratiske debat i Danmark. En samtalekultur, der ikke er nær så udbredt i hans hjemland.

”I Zambia har vi stadig en meget hierarkisk kultur, hvor politikere bliver betragtet som hævet over menigmand – som urørlige rockstjerner. Hvis det stod til mig skulle denne kløft overfor befolkningen udlignes,” siger han.

Politiske visioner

Den politiske kultur i Zambia er præget af vennetjenester, korruption og opportunisme. Dette er noget Elias Chipimo ser som kobberlandets største udfordringer. 

”Det, der drev vore forfædre til at kæmpe for selvstændighed, var ikke titler og frynsegoder. De kæmpede for at give alle lige muligheder, og skabte en politik, som kom hele befolkningen til gode. Den moderne zambianske politiker er mere interesseret i at mele sin egen kage,” siger han.

National Restoration Party ønsker at bidrage til at udvikle en ny politisk kultur i Afrika. Det handler om politiske partier, der baserer sig på holdninger og svar på samfundets udfordringer og ikke først og fremmest på etniske tilhørsforhold. Det skal handle om tillid og samarbejde. 

”Jeg håber at kunne være et eksempel på en anden type politiker. Mit fokus er at forandre indstillingen hos den almene zambianer og genskabe balancen imellem politikere og borgere. Det er politikerne, der skal tjene folket og ikke omvendt,” pointerer Elias Chipimo.

Danmark er ikke perfekt

Præsidentkandidaten mener, at Folkemødets største bedrift er, at ingen holdninger eller opfattelser bliver opfattet for ubetydelige til at blive lyttet til.

”Af de ufatteligt mange arrangementer og debatter, der blev holdt her på Bornholm, har der været nogle, der handlede om, hvordan man fandt kærligheden i et supermarked. Alle bliver opfordret til dele deres holdninger,” siger Chipimo.

Selv om han er meget imponeret over, hvad han har oplevet under sit besøg i Danmark, har han en enkelt kritisk bemærkning til det danske demokrati: 

”Jeg må indrømme, at en regeringsleders mulighed for at udskrive valg, når oppositionen står svagest, i min verden virker meget skørt. Hermed kan magthaverne udnytte situationen og blive ved magten. Den mulighed er jeg glad for, ikke er til stede i zambiansk politik”.

Vide mere?

Zambia i det sydlige Afrika var en stor modtager af dansk udviklingsbistand i årtier, men bistanden er nu under afvikling.

Nationen kan fejre 50-årsdagen for sin uafhængighed fra Storbritannien på FN-dagen d. 24. oktober 2014 – mere om landet på http://en.wikipedia.org/wiki/Zambia