Afrikanske ledere vil gøre fælles front mod terror

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den stigende trussel fra ekstremistiske grupper skal bekæmpes, lyder det fra en række afrikanske ledere, der netop har været samlet i Kenyas hovedstad for at drøfte en fælles indsats mod grupper som al-Shabaab, al-Qaeda og Boko Haram.

I det seneste årti har Afrika oplevet en betydelig stigning i angreb udført af ekstremistiske grupper, og kontinentet må stå sammen om at stoppe denne terror.

Det var hovedbudskabet fra Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, da han tirsdag deltog i et topmøde i Kenyas hovedstad, Nairobi, for at drøfte terror og sikkerhedsspørgsmål.

”Det seneste årti har været karakteriseret ved en stigning i voldelig ekstremisme og terrorisme på kontinentet,” sagde Goodluck Jonathan, der i sit eget hjemland har store udfordringer i form af den yderliggående gruppe Boko Haram.

Deltagerne på tirsdagens topmøde var præsidenterne fra Kenya, Tchad, Niger, Nigeria, Somalia, Tanzania og Uganda, mens også Namibias og Algeriets premierministre var med.

Vokset i antal og kapacitet

Få timer inden mødet gik i gang, udførte amerikanske fly luftangreb mod mål i Somalia, som menes at være skjulesteder for den yderliggående al-Shabaab bevægelse.

”Al-Shabaab og dets samarbejdspartnere har fortsat udgjort en alvorlig sikkerhedsudfordring for vores region,” sagde den kenyanske præsident, Uhuru Kenyatta, som var vært for mødet.

”Det er afgørende for os at styrke vort samarbejde, for ingen stat kan tackle denne plage alene,” tilføjede han.

Han understregede imidlertid også, at der ofte er bagvedliggende problemer som fattigdom, dårlig regeringsførelse og langtrukne afrikanske konflikter.

”Det er særligt bekymrende på det afrikanske kontinent i dag, hvordan terrorgrupper er vokset både i antal og i kapacitet,” sagde Kenyatta.

Hjælp fra USA’s luftvåben

Kenya er et af al-Shabaabs foretrukne mål, fordi landet har sendt soldater til Somalia som en del af Den Afrikanske Unions Mission i Somalia (AMISOM), der skal hjælpe med at bekæmpe den militante bevægelse.

På det seneste er det lykkedes AMISOM at presse al-Shabaab ud af en række byer og selv overtage kontrollen med dem, hvilket ses som en sejr for den somaliske regering.

Men det amerikanske luftangreb mod den somaliske islamistiske bevægelse natten til tirsdag viser, at de afrikanske lande ikke kan klare det selv, erkendte Tchads præsident, Idriss Déby.

”Det er vores afrikanske ansvar. Vi burde selv gøre arbejdet,” sagde han fra talerstolen i Nairobi.

Topmødet kommer få dage efter, at en række afrikanske landes sikkerheds- og efterretningschefer mødtes i Nairobi lørdag.