AIDS-Fondet: Ingen finanslovspenge til at forske i hiv-forebyggelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det ærgrer AIDS-Fondet, som har fulgt de seneste måneders fremskridt i forskningen.

Der var gode nyheder, da forskere fra hele verden i sidste måned var samlet til konference i den sydafrikanske by Durban. Det går fremad, og der er nyt håb i hiv-vaccineforskningen. Samtidig har forskningen vist, at en microbicidering, der kan beskytte kvinder mod hiv, når de har sex, er overraskende effektiv.

Danmark har i flere år støttet forskningen i vacciner og den nye ring, der kaldes en microbicide, over udviklingsbistanden. Målet med forskningen og Danmarks støtte har været, at begge dele skal være tilgængeligt i de lande i verden, hvor epidemien er mest udbredt. 

“Danmark har været med fra begyndelsen af denne forskning, og specielt med microbiciderne er der sket store fremskridt, og vi står nu med microbicidering, vi ved virker”, siger Laura Kirch Kirkegaard, leder af AIDS-Fondets internationale afdeling. 

“Lige nu handler det om, at vi skal finde måder at få ringen ud til de mange kvinder i verden, som har behov for den. Det er uhyre vigtigt, at vi får denne del med, og derfor er det et skidt tidspunkt for Danmark at stoppe støtten”,lægger Kirch Kirkegaard til. 

Ring med stort potentiale 

Ringen er en silikonering, som kvinden placerer i skeden, hvor den over en måned afgiver små mængder af medicin, som forhindrer hiv i at etablere sig i kroppen – og dermed beskytter det kvinden mod hiv-smitte. 

Laura Kirch Kirkegaard: 

“Forskningen viser, at ringen er meget effektiv, hvis den bruges rigtigt. Udfordringen er, at den skal ud i dele af verden, hvor sundhedssystemerne ikke er så udbyggede, og den enkelte kvinde skal have rådgivning i, hvordan ringen bruges”. 

“Til gengæld kan ringen betyde et vendepunkt i kampen mod hiv og aids for nogle af verdens fattigste, samtidig med at vi opbygger sundhedstilbuddene lokalt”. 

Igen støtte til Den Globale Fond, men….. 

Derimod rummer regeringens finanslovsforslag for 2017 godt nyt for mennesker, der lever med hiv i verdens fattigste lande. 

Regeringen lægger nemlig op til at støtte Den Globale Fond til Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria med 150 mio. kr. i henholdsvis 2018 og 2019. Dog indeholder finanslovsforslaget ikke noget om støtte i 2017. 

Den Globale Fond får støtte fra flere af verdens rigeste lande, og pengene bruges bl.a. på hiv-behandling i nogle af verdens fattigste lande. Samtidig tilbyder Fonden den behandling, som gør, at gravide hiv-smittede kan føde uden at smitte deres børn med hiv. 

“Det er glædeligt, at regeringen har afsat penge til Den Globale Fond, selvom vi også kunne ønske, at der var et dansk bidrag i 2017. Dels har den stor betydning for verdens mest sårbare, som ellers ikke ville have adgang til behandling, og dels er det med til at forebygge at flere smittes med hiv”, anfører Laura Kirch Kirkegaard. 

FAKTA:

Støtten til forskning i en hiv-vaccine og en microbicide-ring er hidtil gået til International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) og International Partnership for Microbicides (IPM), der har til formål at bidrage med nye forebyggelsesmetoder. 

Disse metoder skal være tilgængelige i nogle verdens fattigste lande, hvor epidemien er mest udbredt. 

Aids er forsat den hyppigste dødsårsag blandt unge i Afrika syd for Sahara, og omkring 20 millioner, som lever med hiv, får endnu ikke livsforlængende behandling. Antallet af nye hiv-smittede steg med 2,1 millioner sidste år, heraf næsten halvdelen i det sydlige og østlige Afrika og i befolkningsgrupper, der er særligt udsatte. 

Unge piger og kvinder mellem 15 og 24 udgør en særlig risikogruppe, som tegner sig for hele 25 pct. af de nye hiv-smittede i Afrika (UNAIDS 2016).