De kørte rundt i et stort set mennesketomt Wuhan, filmede varevogne med et indhold, der angiveligt var ligposer med afdøde patienter i, og viste billeder af lange køer foran de kinesiske hospitaler. De viderebragte billeder af grædende patienter og pårørende og rettede kritik mod de kinesiske myndigheders indsats mod coronavirusset.
Men det har tilsyneladende haft en pris for aktivisterne Chen Qiushi og Fang Bin, som hver især har lagt videoer og anden information fra Wuhan på nettet.
De to er nu forsvundet.
Chen Quishi var i forvejen godt kendt af de kinesiske myndigheder. Han rejste til Hongkong, da de pro-demokratiske demonstrationer brød ud i det kinesisk-kontrollerede territorium for mere end et halvt år siden. Fra Hongkong postede han videooptagelser og andet, der modsagde de kinesiske myndigheders fortælling om, at demonstranterne var bøller, der var skyld i optøjer i Hongkong.
Inden længe beordrede myndighederne ham til at rejse hjem til fastlands-Kina.
Da det nye coronavirus så fik myndighederne til at lukke store dele af Hubei-provinsen ned i sidste måned, hastede Chen Quishi til hovedbyen Wuhan for at rapportere derfra, skriver flere internationale medier.
”Jeg vil anvende mit kamera til at dokumentere, hvad der virkelig foregår,” sagde Chen Quishi i den første video, han lagde på YouTube.
Dette sociale medie er, som så mange andre, forbudt i Kina – men det kan alligevel lade sig gøre at komme på ved brug af såkaldte proxy-servere.
I videoerne stillede han blandt andet spørgsmål ved visdommen i at sætte op mod tusind patienter i karantæne i samme bygning i store rum, hvor sengene står tæt. Det kan umiddelbart virke som et relevant spørgsmål at stille – men i Kina er styret følsomt over for selv den mindste kritik.
Som dagene gik i Wuhan, begyndte Chen Quishis videoer på YouTube lidt efter lidt at vise en aktivist, der tilsyneladende begyndte at blive mere modløs og tyndhudet.
”Jeg er bange,” sagde han i en video lagt på nettet den 30. januar.
”Foran mig er virusset. Bag mig er Kinas retslige og administrative magthavere.”
Han fortalte videre i videoen, at myndighederne havde kontaktet hans forældre for at høre, hvor han befandt sig. Det bragte tårer frem i øjenkrogene på ham, inden han stak en pegefinger frem mod linsen og udbrød:
”Jeg er ikke engang bange for døden. Tror I, at jeg er bange for jer, kommunistparti?”
Titusinder, hvis ikke hundredtusinder, af mennesker har set Chen Quishis videoer på nettet. Men pludselig blev der stille på de sociale medier, han normalt benytter.
Den 7. februar kom der så en videobesked på hans Twitter-konto. Ikke postet af ham selv, men af en ven. Videoen er med Chen Quishis mor, der fortæller, at hendes søn er blevet tvunget i karantæne. Siden har der ikke været nyt.
Se en af Chen Quishis videoer her:
Sidste video var opfordring til oprør
Fang Bin er en forretningsmand, der bor i Wuhan. Da corona-udbruddet begyndte, gik han i gang med at filme og poste videoer på nettet. De fleste af dem viser ham køre rundt i byen og filme på må og få.
Men der kom for alvor opmærksomhed på Fang Bin, da han lagde en 40 minutter lang video på YouTube, hvor han blandt andet filmer noget, der angiveligt er otte ligposer i en varevogn udenfor et hospital i Wuhan.
Fang har selv fortalt, at politiet bragede ind i hans hjem den samme aften, som han havde postet optagelserne, og afhørte ham om det. Han blev taget med af politiet og fik en advarsel, men blev derpå løsladt.
Den 9. februar postede han så en video, hvor han opfordrede kineserne til at gøre oprør mod kommunistpartiet og ”give regeringsmagten tilbage til folket”. Efter det blev der helt stille på hans YouTube-kanal, skriver BBC.
Patrick Poon, der er researcher hos Amnesty International, siger til tv-kanalen, at det er svært at vurdere, om Chen og Fang er blevet taget med af politiet eller er blevet sat under tvungen karantæne.
Men Chen Qiushi og Fang Bin er ikke de første, der er forsvundet. Menneskerettighedsorganisationen Chinese Human Rights Defenders skrev i en opdatering af situationen for et par uger siden, at Gao Fei, som er en anden indbygger i Hubei-provinsen, var forsvundet efter at have postet en videobesked på nettet. Her sagde han, at politiet var efter ham, og han kom med gode råd til, hvordan man kan kontakte og hjælpe lokale indbyggere, der har brug for hjælp.
Gao Fei havde brugt sociale medier til at viderebringe sine førstehåndsindtryk fra udbruddet, og han havde hjulpet med at uddele ansigtsmasker i lokalområdet.
Trues til tavshed
I Kina er flere hundrede mennesker blevet straffet for at have ”spredt rygter” om udbruddet af coronavirus, skriver Chinese Human Rights Defenders.
Over hele landet har politiet været på besøg hos aktivister og menneskerettighedsforkæmpere for at få dem til at tie stille med kritik af regeringens håndtering af udbruddet.
I byen Guangzhou har aktivisten Sui Muqing modtaget trusler fra politiet for at have postet information på nettet. I Yunnan er kunstneren Wang Zang og hans familie blevet chikaneret af politiet. I Changsha anholdt politiet aktivisten Fan Junyi for at have delt artikler fra udenlandske medier. Og i Hunan fortæller aktivist Chen Siming om, hvordan han blev slæbt ind på en politistation, hvor han blev tvunget til at slette flere tweets og holde op med at tweete.
Chinese Human Rights Defenders opfordrer Kinas regering til at respektere menneskerettighederne, ophæve censuren på nettet og afstå fra at diskriminere borgere i Wuhan og Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger.
”Menneskerettigheder må ikke blive ofret i regeringens arbejde for at inddæmme udbruddet af coronavirus,” skriver Chinese Human Rights Defenders.
”Den frie informationsstrøm i pressen og på internettet, civilsamfundets deltagelse og faciliteret bevægelse af forsyninger og beredskabspersonel er nødvendige for en effektiv indsats mod denne globale sundhedskrise,” lyder det videre.
Se indslag om Fang Bin fra South China Morning Post her: