Alle partier uden for regeringen kræver nu klar besked om omfanget af svindel med danske bistandsmidler i Afghanistan. Og de vil vide, hvad Danida gør for at komme svindlen til livs og forhindre nye sager, skriver dagbladet Information.
Det sker, efter at Information har dokumenteret, at danske bistandsprojekter i Afghanistan har været ramt af korruption, svindel og tyveri mindst 10 gange siden 2005.
Både Venstre og Konservative kræver udviklingsminister Christian Friis Bach (R) indkaldt til et samråd om problemet.
“Vi vil have hans vurdering af bistandsindsatsen i Afghanistan for at finde ud af, hvor stort problemet er, og hvad vi kan gøre for at for-bedre indsatsen”, siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen.
Formanden for Udenrigs-udvalget, tidl. udenrigs-minister Per Stig Møller (K), er enig – ligesom Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.
NATO’s anti-korruptionschef, Flemming Agerskov, har vurderet t 1/3 af den danske bistand til Afghanistan forsvinder i korruption, mens ministeren mener, at problemet er “meget beskedent”.
Enhedslistens Christian Juhl er “chokeret” over omfanget og mener, at der ud over en redegørelse fra ministeren er brug for en offentlig høring om problemet.
Mette Bock fra Liberal Alliance spørger: “Hvad mener ministeren egentlig med, at Danmark har nultolerance over for korruption? For mig at se indebærer det, at bistanden øjeblikkeligt skal stoppes, når der opstår mistanke om korruption. Og der bør først åbnes for støtte igen, hvis mistanken kan afkræftes”.
Liberal Alliance mener, at de 10 sager bør få regeringen til at overveje, om Danmark fortsat skal give såkaldt budgetstøtte til den afghanske regering. Det er den måde, Danmark årligt giver størstedelen af de 530 millioner kr. på. Budgetstøtte vil sige, at pengene gives som en generel bevilling til et ministerium, der selv bestemmer, hvordan pengene anvendes.
Et synspunkt, som støttes af Enhedslisten.
Det er udviklingsministeren imod: “Hvis vi ikke kanaliserer bistanden via regeringen, vil det aldrig lykkes at skabe den sociale kontrakt mellem befolkningen og regeringen, som får afghanerne til at vælge staten frem for Taleban” siger han til Information.