Amnesty: Danmark har voksende medansvar for tortur i Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nye oplysninger om danske soldaters medansvar for 500 krigsfangers skæbne i Irak kalder på klarere retningslinjer og bedre forberedelse i Forsvaret.

Vi kan ikke løbe fra FNs konventioner, siger Amnesty Danmark i en presseudtalelse fredag.

I et brev til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) skriver forsvarschef Knud Bartels, at danske soldater har tilbageholdt mindst 500 irakere siden 2003. Det er mere end dobbelt så mange fanger som hidtil oplyst.

En del blev ulovligt overdraget til irakiske myndigheder. I mange andre tilfælde omgik danske soldater rutinemæssigt direktiverne. De overdrog fangerne til britiske tropper for selv at slippe for ansvaret.

I brevet skriver Knud Bartels, at en del af fangerne blev ulovligt overdraget til irakiske myndigheder.

I mange andre tilfælde omgik danske soldater rutinemæssigt direktiverne. De overdrog fangerne til britiske tropper for selv at slippe for ansvaret, skriver dagbladet Politiken.

– Det er bekymrende, at forsvaret tilsyneladende har haft så lidt kontrol over, hvad man foretog sig, siger Amnesty juridiske konsulent Claus Juul.

– Man skal være forsigtig med at klandre den enkelte soldat, men når man nu står i en situation, hvor Danmark har medansvar for at 500 fanger muligvis er blevet udsat for tortur, fordi vores soldater har overdraget dem til andre, så er det tegn på, at de ansvarlige ikke har været godt nok forberedt på situationens alvor,gør Claus Juul gældende.

Amnesty mener ikke, der burde være tvivl om at man har handlet forkert i denne situation.

Principperne ligger helt fast: Man kan ikke omgå Geneve-konventionens bestemmelser om ansvar for behandling af krigsfanger ved at overdrage dem til andre.

Hvis danske soldater er inddraget i eller til stede ved arrestationer af civile, har man automatisk påtaget sig et ansvar for, at der ikke sker tortur.

Sagen om rutinemæssig overdragelse af krigsfanger for at slippe for ansvaret, tyder på et strukturelt, politisk problem, hedder det.

Forsvarskommandodirektivet fra 2006 og FNs torturkonvention er fuldstændigt klar på det her område.

– Når man ved, hvor udbredt tortur er i irakiske fængsler, må man også tage et ansvar for, at de mennesker, man er med til at anholde med stor sandsynlighed vil blive udsat for tortur. Alt andet er at løbe fra forpligtelserne i FNs konvention om tortur, siger generalsekretær for Amnesty Internationals danske afdeling, Lars Normann Jørgensen.

Amnesty opfordrer forsvarsministeriet til at igangsætte en uafhængig undersøgelse, identificere eventuelle krigfanger, som er udsat for tortur med dansk mellemværende og lægge en plan for, hvordan man undgår noget lignende i fremtiden.

Kilde:www.amnesty.dk