Amnesty: Region i Colombia er “krigslaboratorium”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Situationen i Colombias olierige grænseregion, Arauca, er under stadig forværring. Arauca er blevet et af de mest militariserede og voldelige områder i landet. De krigsførende parter øger deres bestræbelser på at kontrollere områdets naturressourcer, fremgår det af en ny rapport fra Amnesty International.

Arauca ligger i det nordlige Colombia på grænsen til Venezuela. Krisen i regionen er blevet forværret de seneste 2 år af regeringens militære og sikkerhedsmæssige offensiv, støttet af paramilitære og magtfulde internationale militære og økonomiske interesser fra især USA.

Guerillagrupper i området har i deres forsøg på at afvise hæren og de paramilitære styrker gentagne gange forbrudt sig mod international humanitær lovgivning, mener Amnesty. Det er sket dels ved angreb på civile statsansatte, dels ved brug af upræcise bomber og morterer under angreb på militære mål, hvilket også har medført en række civile ofre.

De væbnede styrker er i samarbejde med de paramilitære direkte involverede i drab, tortur og ”forsvindinger”. Samtidig har de øget deres forsøg på at true menneskeretsforkæmpere, bondeledere og sociale aktivister ved bl.a. at stemple dem som guerilla-sympatisører.
Ved at gøre disse grupper tavse kan myndighederne fastholde fiktionen om, at det går fremad for menneskerettighederne.

Amnesty International mener, at regeringens strategi til bekæmpelse af oprørerne har gjort Arauca til testområde for den nye sikkerhedspolitik. Denne politik indbefatter en nyligt vedtagen antiterroristlovgivning samt oprettelse af særlige sikkerhedszoner, hvor den civile befolkning holdes i et jerngreb.

For den fulde ordlyd af rapporten: www.amnesty.org/library/index/ENGAMR230042004

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65