Anklagerne mod UNRWA’s ansatte i Gaza

Israelske indbyggere søgte tilflugt i trappeopgange, da sirenerne lød i Tel Aviv den 7. oktober. Meldingerne lød på kraftigt bombardement, samt mulig indtrængen fra Gaza.


Foto: Amir Levy/Getty Images
Kirsten Larsen

29. januar 2024

En skal have deltaget i en massakre i en kibbutz, en anden bliver anklaget for at have bortført en kvinde, en tredje skal have udleveret ammunition i forbindelse med angrebene ind i Israel den 7. oktober. De 12 var alle ansat af UNRWA, den FN-organisation, der siden 1949 har taget sig af palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, dem, der flygtede eller blev fordrevet fra deres hjem under oprettelsen af Israel, og deres efterkommere.

UNRWA sørger blandt andet for skolegang, hospitaler, nødforsyninger og for give mange tusinde et levebrød ved at ansætte dem. 99 procent af UNRWA’s medarbejdere er lokalt ansatte palæstinensere – over 13.000 alene i Gaza. 

New York Times har set de oplysninger, som israelerne har overgivet til USA, og som netop handler om 12 navngivne ansatte hos UNRWA. De bliver beskyldt for at have været med til at forberede det angreb, som udløste krigen i Gaza, eller for at have hjulpet til i dagene derefter. Omkring 1200 mennesker blev ifølge de israelske oplysninger dræbt den dag, cirka 240 blev taget som gidsler og ført til Gaza.

Det israelske dossier

Ni af de tolv, som Israel anklager, fyrede FN med det samme. (Hvilket så selvfølgelig bliver kritiseret af især palæstinenserne, at organisationen fyrer alene på beskyldninger fra Israel, hvor regeringen har et meget anstrengt forhold til UNRWA. Og hvor regeringen, som CNN blandt andet nævner, fremlægger anklagerne mod UNRWA netop i fredags, da Den Internationale Domstol pålægger Israel at undgå folkedrab i Gaza og at sørge for nødhjælp.) To er blevet dræbt, og den sidste forlyder der ikke noget om. UNRWA, som New York Times har kontaktet, vil ikke oplyse mere om personerne, så længe sagen bliver efterforsket af FN selv.

Tre har modtaget SMS’er med besked om at melde sig på aftalte steder den 7. oktober, en fik besked på at medbringe de raketter, som han opbevarede derhjemme. Ti af de anklagede skal være medlemmer af Hamas, en af Islamisk Jihad. Syv var beskæftiget som lærere, de fleste i matematik og arabisk på UNRWA-skoler, en arbejdede på kontor, en var socialarbejder og en lagerforvalter.

Ifølge de israelske oplysninger, som New York Times har set, har det israelske efterretningsvæsen kortlagt seks af mændenes bevægelser inde i Israel den 7. oktober ved hjælp af deres mobiltelefoner. Andre er blevet telefonovervåget i Gaza, mens de diskuterede deres indblanding i angrebet.

De mest detaljerede anklager er ifølge New York Times mod en skolerådgiver fra Khan Younis i det sydlige Gaza, der sammen med sin søn skal have bortført en kvinde fra Israel. Socialmedarbejderen bliver beskyldt for at have hjulpet med at fragte liget af en død israelsk soldat til Gaza, såvel som at uddele ammunition og koordinere køretøjer under angrebet.

Det er ikke kun FN, der har reageret hurtigt på Israels anklager. En række lande med USA i spidsen har stillet finansieringen af hele UNRWA’s arbejde i bero. Noget der vil få næsten øjeblikkelige følger især i Gaza, hvor befolkningen er totalt afhængig af FN’s hjælp. UNRWA har ingen reservekapital at trække på, og derfor advarer både UNRWA’s chef, Philippe Lazzarini, og FN’s generalsekretær, António Guterres, om en truende katastrofe.

Israel har længe været ude efter UNRWA, som mange politikere i Israel, blandt dem ministerpræsident Benjamin Netanyahu, siger, står i vejen for en løsning og derfor bør opløses. 

I New York tordner den israelske FN-ambassadør mod FN og UNRWA. Gilad Erdan, der har båret en jødestjerne med ordene “aldrig igen” siden oktober, er medlem af og tidligere minister for Likud-partiet og har ifølge Globalnyts oplysninger ambitioner om at efterfølge den upopulære Netanyahu. Så skal man være en høg, siger folk med kendskab til FN-ambassadøren. Israel har også betegnet FN’s generalsekretær som en trussel mod verdensfreden.

Sådan kan det også gå, når man fejler

UNRWA har nu også tiltrukket sig megen kritik gennem tiderne. Ikke bare fra israelsk side på grund af organisationens arbejde. Men også på grund af interne problemer, dårlig ledelse, nepotisme og krænkelser som det blev dokumenteret i en intern rapport for bare lidt over fire år siden

Læs også: UNRWA river tæppet væk under sig selv

Også dengang stillede donorlande betalinger i bero, og en række chefer i UNRWA, blandt dem den øverste chef, den schweiziske generalkommissær Pierre Krähenbühl, indgav deres opsigelser, som det så diplomatisk hedder.

Læs også: UNRWA-chef går af efter kritik

Den skandale er dog ikke blevet en karriere-stopper for Pierre Krähenbühl, der 1. april tiltræder som generaldirektør for intet mindre end det hæderkronede ICRC, den Internationale Røde Kors Kommitté, skriver netmediet Passblue.