Argentinas nye præsident vil lovliggøre abort

gettyimages-1146875490
Persille er blevet et stærkt symbol for aborttilhængere i Argentina, efter en 34-årig i august 2018 døde, da hun forsøgte at afbryde sit svangerskab med urten. Billedet her er fra maj 2019, hvor endnu et lovforslag om fri abort blev stillet i kongressen.
Foto: Carol Smiljan/NurPhoto via Getty Images.
Gerd Kieffer-Døssing

4. marts 2020

En 11-årigs kejsersnit gav i februar 2019 ny vind til den argentinske kampagne, der arbejder for at legalisere abort. Lige nu er abort kun tilladt, hvis graviditeten er sket som følge af voldtægt, eller hvis moderens liv er i fare.

Den 11-årige pige var ganske vist blevet voldtaget og havde anmodet om en abort, men proceduren trak i langdrag, og til sidst var det for sent.

Nu har landets nye præsident, den venstreorienterede Alberto Fernández, der overtog embedet i december, lovet, at han inden midten af marts vil sende et lovforslag, der vil lovliggøre abort, til behandling i landets kongres. Det skriver BBC.

“En stat bør beskytte dets indbyggere generelt og dets kvindelige indbyggere i særdeleshed. Og i det 21. århundrede bliver hvert samfund nødt til at respektere dets borgeres ret til at bestemme frit over deres egen krop,” sagde præsidenten blandt andet i sin første tale til kongressen.

Alle tidligere forsøg på at indføre fri abort er slået fejl i det sydamerikanske lang, hvor omkring 90 procent af de 45,5 millioner argentinere er katolikker.

Retten til abort er generelt begrænset i Latinamerika, og hvis Fernández’ lovforslag bliver vedtaget, vil Argentina være det største land i regionen til at legalisere abort.

Ifølge BCC er det kun i Cuba, Guyana og Uruguay, at kvinder kan få abort i graviditetens første uger; i El Salvador, Honduras, Nicaragua og Haiti er abort helt forbudt, også hvis kvinden har været offer for voldtægt.