Antallet af hiv-smittede i Armenien er i stærk stigning. Det skriver den danske NGO Mission Øst, der netop har fået 30 millioner kroner af Global Fund til at bekæmpe udbredelsen af sygdommen i det lille land i Kaukasus.
Mange af de hårdt ramte lande i Afrika melder om fremskridt på hiv/aids-området, men i Østeuropa og det tidl. Sovjetunionen eksploderer epidemien.
Blandt de ramte lande er Armenien, hvor der er behov for langt mere præventivt arbejde, anfører Mission Øst i en pressemeddelelse onsdag.
”Der er brug for en markant stærkere indsats for at undgå, at flere bliver syge. Med donationen på 30 millioner kroner fra Global Fund kan vort præventive program i Armenien nu gå ind i næste fase og gøre endnu mere for de mest udsatte grupper”, siger læge og generalsekretær i Mission Øst, Kim Hartzner, der er medicinsk rådgiver på projektet.
Ifølge FN-organisationen UNAIDS voksede antallet af personer i Østeuropa, som lever med hiv, fra 410.000 til 1,5 millioner fra 2001 til 2010.
”Både sex og hiv/aids er tabuiseret, så det armenske samfund har brug for hjælp, hvis udviklingen skal vendes. Vi kan se, at programmerne virker. Men vi har brug for at styrke indsatsen og nå endnu flere, hvis spredningen af hiv/aids for alvor skal stoppes,” anfører Raffi Doudaklian, der er Mission Østs landeleder i Armenien.
I 2004 blev hiv/aids i Armenien hovedsageligt spredt blandt narkomaner gennem inficerede nåle, men allerede tre år senere var sygdommen nået længere ud, og den smittede hovedsageligt gennem kønslig omgang.
De præventionsprogrammer, som er blevet sat i gang, har vist sig at være effektive, og de har allerede bremset smitten blandt narkomaner og sexarbejdere, som er nogle af de mest udsatte grupper, hedder det.
”Vores mål er at reducere antallet af smittede i de mest udsatte grupper til under fem procent i 2015. Det vil effektivt bremse udbredelsen af denne forfærdelige sygdom,” vurderer Raffi Doudaklian.
Hiv/aids er tabu
Gennem Mission Østs program har flere end 450.000 unge indtil nu fået undervisning om hiv/aids, 3,2 millioner kondomer er uddelt og op mod 12.000 gange er der ydet rådgivning og udført hiv-tests.
Programmet inkluderer bl.a. præventivt arbejde blandt de mest udsatte grupper, hiv-tests og omsorg og støtte til mennesker, som lever med hiv/aids.