Avis: Vi ligger på knæ for mægtige Kina om Tibet

Forfatter billede

Lille Danmark ligger på knæ for Kina og vi kan intet stille op imod det mægtige land, både når det gælder Tibets selvstændighed og menneskerettighederne generelt, skriver Ekstra Bladet på lederplads mandag.

Juni 2012 besøgte Kinas daværende præsident, Hu Jintao, Danmark. Demonstranter ville protestere mod undertrykkelsen af Tibet. De blev jaget væk af politiet.

En journalist fra Ekstra Bladet ville rejse spørgsmålet om menneskerettigheder over for præsidenten. Han blev anholdt, hedder det indledningsvis i lederartiklen, som fortsætter:

Ekstra Bladet søgte aktindsigt i den korrespondance, der havde været om besøget. Halvandet år efter har vi endelig fået papirerne.

Man kan undre sig over, hvordan det er muligt for statsadmini-strationen at administrere landet, når en så banal opgave skal vare 18 måneder.

Man kan spekulere over, hvorfor så stor en del af materialet er mørklagt. Og man kan finde det sært, at der intet er om politiets underlige opførsel.

Til gengæld afslører aktindsigten stor afstand mellem regeringens officielle linje og dens handlinger.

Dav. udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bedyrede i Ekstra Bladet, at han skam ville tage spørgsmålet om Tibet og menneskerettigheder op. I virkeligheden sagde han intet om menneskerettigheder og ingenting om Tibet.

Knæfaldet for Kina er ikke nyt. I 2009 kom dav. statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at tage imod Tibets eksilleder, Dalai Lama.

Da kineserne blev sure, forklarede han, at han kun mødte lamaen som privatperson. Den forklaring blev underløbet af, at den private hr. Rasmussen tog imod i statsministerboligen Marienborg.

Danmark blev efter det møde lagt på is af kineserne, og et halvt år efter sendte dav. udenrigsminister Per Stig Møller (K) en ydmygende verbalnote, der fastslog at ’Danmark accepterer Kinas suverænitet og modsætter sig i konsekvens heraf Tibets uafhængighed’.

Lille Danmark kan intet stille op mod mægtige Kina, anfører Ekstra Bladet.

Tibet har været besat af kineserne siden 1950, dvs i samfulde 63 år.

I fjor satte adskillige tibetanere ild til sig selv i fortvivlelse over, hvad de anså for undertrykkelse af deres sprog, kultur og nationalitet.