Boko Harams seneste angreb på landsbyer og en militærbase i det nordøstlige Nigeria skaber fornyet frygt for, at gruppen kan inspirere lignende grupper uden for landets grænser.
Den militante islamistiske bevægelse Boko Haram er tilbage i overskrifterne hos alverdens medier.
Gruppen har indtaget en række landsbyer i det nordøstlige Nigeria i de seneste dage, og i weekenden angreb islamisterne en militærbase nær byen Baga tæt på grænsen til Tchad.
Efter angrebet på basen begyndte nigerianske soldater mandag at evakuere deres familiemedlemmer fra byen Monguno, der ligger i nærheden.
Det fik de lokale indbyggere til at gå i panik og flygte fra stedet, skriver flere internationale medier.
Inden angrebet på basen havde Boko Haram fredag angrebet landsbyen Malari, hvor de bortførte 40 mænd og unge drenge, som efter alt at dømme er blevet tvunget ind i bevægelsen, siger nigerianske myndigheder.
Goodluck Jonathans hovedpine
Boko Haram udgør den ubetinget største sikkerhedstrussel i Nigeria, der er Afrikas folkerigeste land og største økonomi.
Ud over det er gruppen en alvorlig hovedpine for præsident Goodluck Jonathan, der stiller op til genvalg i næste måned.
Boko Haram udstiller en svaghed i regeringsstyrkerne, der er langt fra at have nedkæmpet gruppen.
Tværtimod melder soldaterne om bedre udrustede oprørsstyrker, og hæren klager over, at soldaterne ofte bliver sendt ud i bushen for at bekæmpe islamisterne – men de får hverken tilstrækkeligt med vand, mad eller ammunition med, og korrupte officerer stjæler dele af deres løn.
Regional betydning
Den styrke, som Boko Haram atter har udvist i de seneste dage, skaber fornyet frygt for, om gruppen vil sprede sig ud over Nigerias grænser.
Tidligere har den militante bevægelse foretaget mindre operationer i Tchad, og for nylig angreb gruppen en militærbase og flere landsbyer i Cameroun.
Indtil videre ser det dog ud til, at Boko Haram vil koncentrere sig om det 30.-35.000 kvadratkilometer store område i det nordøstlige Nigeria, som gruppen kontrollerer.
Det mener Peter Pham, der er Afrika-direktør for Atlantic Center policy instituttet i Washington. Han peger på, at selv om gruppens aktiviteter har minimal betydning uden for den del af det nordøstlige Nigeria, som Boko Haram kontrollerer, har det enorm symbolsk betydning.
Nigeria er den regionale stormagt, og hvis regeringen her ikke kan bekæmpe det islamistiske oprør, kan det sprede sig til andre omkringliggende lande, der også trues af islamistiske oprør, siger han til TIME Magazine.