Af Merete Jensen, U-landsnyt.dk
35 burmesiske studenteroprørere blev anklaget for spionage for militærregimet, og derefter tortureret og likvideret af egne rækker i begyndelsen af 1990’erne. Nu bliver deres drab kulegravet af samme studenterbevægelse.
I årtier har de kritiseret militærregimets manglende respekt for selv de mest basale menneskerettigheder og for at benytte sig af hårdhændede metoder overfor fængslede aktivister.
Nu vender den burmesiske studenterbevægelse All Burma Students’ Democratic Front (ABSDF) kritikken indad.
Ifølge nyhedssitet The Irrawaddy har studenter-bevægelsen påbegyndt en intern undersø-gelse af omstæn-dighederne omkring drab på 35 medlemmer, der var mistænkt for at være spioner for Burmas militære ledelse for 20 år siden.
Lys over begivenhederne
Kyaw Kyaw Lin, der er koordinator for gruppens Sandheds- og Justitskommission, siger til The Irrawaddy, at ABSDF i øjeblikket taler med pårørende til ofrene – og med tidligere medlemmer af gruppen, der havde held med at flygte, inden de blev likvideret for formodet forædderi.
Formålet er at kaste lys over de uhyggelige begivenheder.
ABSDF blev dannet i november 1988 som den væbnede gren af studenterbevægelsen, efter at mindst 3.000 var blevet dræbt i regimets nådesløse tilbageslag af pro-demokratiske studenterdemonstrationer samme år.
Nogle af de 35 medlemmer, der døde i 1991-92 blev likvideret som spioner for regimet, andre blev tortureret til døde under afhøringer.
Interne magtkampe?
Ifølge the Irrawaddy har der længe været udbredt skepsis til anklagerne om spionage ligesom der har været spekuleret i, om drabene snarere var motiveret af interne magtkampe i gruppen.
Blandt de dræbte var Htun Aung Kyaw, en prominent studenterleder i Mandalay.
Den 17. maj fik hans familie åbnet en politiundersøgelse af omstændighederne omkring hans død med det formål at få stillet de ansvarlige til regnskab.
Kyaw Kyaw Lin fra ABSDFs Sandheds- og Justitskommission siger til The Irrawaddy, at studentergruppens parallelle undersøgelser kun er første skridt i opgøret med fortiden.
ABSDF har offentligt undskyld for begivenhederne i 1990’erne og overvejer at tilbyde kompensation til ofrenes familier.