CISU: Sig fra over for omlægning af udviklingsbistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det betydelige indhug, som SR-regeringen gør i udviklingsbistanden, er dråben i et fyldt bæger, lyder det fra CISU, som opfordrer sine mange  medlemsorganisationer til at reagere – for CISU afviser nedskæringer, der “spiller svage grupper ud imod hinanden”. 

Regeringens planer om at tage næsten tre milliarder kroner fra udviklingsbistanden i år og næste år og overføre pengene til asylområdet, får nu samarbejdsplatformen for små og mindre NGOer med u-landsvirke, Civilsamfund i Udvikling (CISU), til at reagere.

”Omlægningerne er kommet snigende i en årrække, men det her er dråben,” siger CISUs næstformand Louise Hindenburg i en kommentar.

”Jeg opfordrer alle CISUs medlemmer til at blande sig og sige fra over for denne udhuling af udviklingssamarbejdet. Hvad enten det sker i form af f.eks. større indsatser, læserbreve eller som henvendelse til lokalvalgte politikere,” siger Louise Hindenburg.

Hun advarer mod at gøre nedskæringerne til et teknisk spørgsmål om omlægning af budgetlinjer.

”Det her handler ikke om penge til enten asylsøgere eller nødhjælp eller udvikling. Det handler om nedskæringer ved at spille svage grupper ud imod hinanden, og det vil vi ikke være med til,” siger hun.

Siden 2010 har der været en sammenblanding af asylområdet og udviklingssamarbejdet.

I dag er der en samlet kategori af bistand i den såkaldte globale ramme, der dækker asylområdet, udviklingssamarbejde, klimaindsats, nødhjælp og sikkerhedspolitik.

Med regeringens varsling om at sætte andelen af bistanden til asylområdet op til 21 procent, vil forringelserne ramme udviklingssamarbejdet lige så hårdt som Venstres bebudede nedskæringer på 2,6 milliarder kr. ved et regeringsskifte.

Indsats mod fattigdom er i fare

CISU med sekretariat i Aarhus er samarbejdsplatform for 288 medlemsorganisationer, der på forskellige måder sammen med partnere i u-lande arbejder for at forbedre livsvilkårene for fattige.

”Vi har det til fælles, at vi arbejder langsigtet med civilsamfund i andre lande, hvor samarbejdet giver folk mulighed for at komme ud af fattigdom, og det arbejde og fundament er i fare for at blive revet væk. Vi skal vise, at vi i vores mangfoldighed og forskellighed er enige om at protestere mod sammenblandingen og nedskæringerne,” siger Louise Hindenburg.

Udover at opfordre medlemmerne til at blande sig vil CISU i de kommende dage komme med forslag til, hvordan man kan blande sig i debatten.