Mogens Poulsen var nordjyde. Af den sindige og lune slags. Han talte aldrig hurtigt, faktisk mumlede han lidt, men man var alligevel aldrig i tvivl om, hvad han mente.
Og skulle der tales med store bogstaver gjorde han det også. Men sjældent hævede han røsten. Hellere snakke om tingene og drikke en øl.
Mogens Poulsen var kosmopolit. En stor del af sit liv arbejdede han i Afrika, Asien og Mellemøsten og alligevel evnede han efter pensioneringen at favne Birkerøds sjæl.
At have kendt Mogens Poulsen er en gave. Jeg fik den aldrig pakket helt ud – der var mange facetter af ham, jeg aldrig lærte at kende.
Men de var nok til, at jeg fra vores første møde i Ghana i begyndelsen af 1990’erne over en berigende rejse til Egypten og til hans og hans kone Kirstens hjem i Cairo, føler at have mistet et smukt, gavnmildt menneske, jeg satte megen pris på.
Han var sej, men kræften overvandt ham.
Infight med NGO’er
Mogens Poulsen var ikke krigerisk men kunne godt lide en verbal fight, og han havde det fint med at udfordre de danske NGO’er, som mente at have patent på viden om udviklingssamarbejde.
Den verbale infight, som den udfoldede sig i U-landsnyts/Globalnyts spalter, var skarp og underholdende, men aldrig underlødig.
Mogens Poulsen, der i en årrække var fast blogger hos Globalnyt, vidste, hvad han talte og skrev om, og det stod der respekt om. Han havde især fokus på bistand og det danske erhvervsliv, men var også livligt engageret i dansk udviklingspolitik generelt og i bistanden til civilsamfundsorganisationerne ikke mindst.
Han mente, at NGO'erne fik alt for megen bistand, og at det førte til opbygning af urimeligt store organisationer i Danmark. Se også
https://globalnyt.dk/content/mogens-poulsen
Foruden kommentarer til civilsamfundspolitikken forsvarede han de nu hedengangne statslån, som han mente har skabt gode resultater i Kina, Indien og f.eks. også inden for cementindustrien i Tanzania. Det var dengang ikke god latin, men det blæste Mogens Poulsen på.
Og helt forkert på den, var han jo ikke.
Han vovede også at hævde, at brugen af kunstgødning og sprøjtemidler har haft stor betydning for Den Grønne Revolution og Indiens fødevareproduktion, kritiserede kraftigt en DIIS rapport om Danidas PSD program i Indien – lavet af Steen Folke – for angiveligt at være fyldt med faktuelle fejl og misforståelser.
Mogens Poulsens blogs delte vandene og skabte debat.
Gårdmandsøn
Mogens Poulsen var født i Østervrå, syd for Hjørring og voksede op på gården Nørre Rævbak som den yngste af syv børn. Som en af sine ældre brødre blev han civilingeniør fra DTU.
Han fortæller selv på sin hjemmeside om studiet. ”Jeg syntes, det var svært”. Men færdig blev han – i 1970 – og nåede også en praktikplads i Malaga på en spansk køleskabsfabrik.
Sin professionelle karriere begyndte han med at sælge ventilationsanlæg for Centrodan/Kompovent i Farum, men allerede i 1976 kom han til en afdeling af De Danske Sukkerfabrikker i Nakskov, som solgte avancerede filtreringssystemer over hele verden. Han var marketing- og regional salgschef indtil 1989.
Derfra gik turen til Danida, hvor han blev bistandsråd ved ambassaden i Beijing og derefter koordinator for Privat Sektor programmet – først i Accra, Ghana, derefter New Delhi, Indien, Hanoi, Vietnam for at slutte som B2B koordinator ved den danske ambassade i Cairo. (B2B – Danidas Business to Business Program havde afløst privatsektorprogrammet PSD).
Han gik fra den ene koordinatorstilling til den anden og var glad for sit arbejde. Han var overbevist om, at dansk erhvervsliv kunne medvirke til at skabe udvikling, hvis de rette betingelser var til stede og skjulte aldrig sin ærgrelse over det ukendskab til, hvad erhvervslivet kan byde på, som han mente ofte prægede dansk udviklingspolitik.
Han fik skabt mange alliancer mellem danske virksomheder og virksomheder i u-landene og kunne glæde sig over, at mange blev særdeles levedygtige. Successér endda.
Yacoubians hus
Han kunne ikke sige helt farvel til den verden, der havde været hans i det professionelle liv og købte sammen med sin kone gennem mere end 40 år, Kirsten Broager, en lejlighed i Maadi, en sydlig forstad til Cairo, en by som de begge kom til at holde meget af.
Sammen har Mogens Poulsen og Kirsten delt ud af deres kærlighed til egyptiske kultur ved at arrangere rejser for venner og bekendte til Egypten, hvor nogle har besøgt Yacoubians hus og gået i Nobelpristageren Naguib Mahfouz’s fodspor – lagt ud af Mogens Poulsen. Se også
http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/yacoubians-hus-af-alaa-al-aswany
For de Spaniens-glade fejrede ægteparret 150 års jubilæet for H.C. Andersens rejse til Spanien i 2012 med flere ture til Spanien, hvor Mogens Poulsens familie bor.
Vietnamesisk bambushytte
Hjemmet i Birkerød er også en international oase – med Vietnam-inspireret bambushytte i haven og kinesisk og indisk kunsthåndværk på gulve og vægge.
Men de seneste år fik nærmiljøet i Birkerød – som nævnt – en mere central placering i Mogens Poulsens liv. Sammen med Kirsten var han en af initiativtagerne til Birkerød Torvedage, der skal gøre byens centrum levende og interessant. Han var også en handlingens mand.
Og så spillede kunst en stor rolle for ham. Han nøjedes ikke kun med at beundre sin kones malerier, men fandt det også naturligt at stille lejligheden i Maadi til rådighed for kunstnere – udvalgt af Birkerød Kunstforening – en gang om året. Med rejse og ophold betalt.
Som en af dem, der var så heldig at få Mogens Poulsen som guide i Cairo, kan jeg tilføje, at egyptisk litteratur og politik også spillede en vigtig rolle for ham.
Hvad han mente om egyptisk politik? Det skrev han ikke noget om. Men da et egyptisk flyselskab kom på vingerne med en udelukkende kvindelig besætning, sendte han nyheden til Globalnyt. Det måtte nyhedstjenesten have med.
Kort CV
1944 Født i Østervrå, Vendsyssel
1960 Præliminæreksamen fra Østervrå Realskole
1963 Studentereksamen fra Hjørring Gymnaisum
1969 Praktik på spansk køleskabsfabrik, Malaga, Spanien
1970 Civilingeniør (Maskin) fra DTU i Lyngby,
Speciale i drift af virksomheder.
1971 Salgsingeniør ventilation, Centrodan, Farum
1976 Marketing- og regional salgschef De Danske Sukkerfabrikker,
DDS RO-DIVISION i Nakskov (Ultrafiltrering, nanofiltrering og omvendt osmose)
1989 Bistandsråd Danida, Den Danske Ambassade, Beijing, Kina.
1993 PSD-koordinator (PSD = Danida’s Privatsektorprogram). Den Danske Ambassade, Accra, Ghana
1996 PSD-koordinator, Den Danske Ambassade, New Delhi, Indien
1999 PSD-koordinator, Den Danske Ambassade, Hanoi, Vietnam
2004 B2B-koordinator (B2B=Danida’s Business to Business Program) Den Danske Ambassade, Kairo, Ægypten
2008 Konsulent, Mogens Poulsen International, Birkerød
Mogens Poulsen blev født 6. april 1944 og døde juni 2017.
Bisættelsen sker fra Birkerød Kirke torsdag den 22. juni kl. 13:00