Gå til hovedindhold

Mobile menu

Jesper Heldgaard hædret med Nairobi-prisen

Årets Nairobi-pris går til Jesper Heldgaard, der roses for sin faglighed, viden og analytiske sans i især sine afdækninger af dansk u-landsbistand og regeringens finanslovsforslag.
Årets prismodtager, Jesper Heldgaard (t.h.), sammen med Nairobi-klubbens tidligere formand Jan Kjær.

Årets prismodtager, Jesper Heldgaard (t.h.), sammen med Nairobi-klubbens tidligere formand Jan Kjær.

Kim Dang Trong

Når talen falder på Jesper Heldgaard, beskrives han som dygtig, vidende og i besiddelse af skarp analytisk sans. Han er indbegrebet af journalistiske dyder som grundighed, vedholdenhed og styr på detaljerne. Jesper går i dybden som få andre danske journalister på udviklingsområdet.

Det var en del af begrundelsen, da Nairobi-klubbens tidligere formand Jan Kjær præsenterede Jesper Heldgaard som modtager af dette års Nairobi-pris, der blev uddelt på Nairobi-klubbens årlige generalforsamling i København tirsdag aften.

Jesper Heldgaard har høstet stor anerkendelse for sine tre afdækninger af dansk u-landsbistand 2014-16 og regeringens finanslovsforslag i 2017 og 2018: Engang verdens bedste; Et skridt frem efter to skridt tilbage, understregede Jan Kjær.

"Han afdækker komplekse sammenhænge som den meget dygtige og grundige journalist han er. Det har vi i den grad brug for i en tid med masser af overflade, postulater, luftige betragtninger og for lidt bund og substans," lød det i begrundelsen fra Nairobi-klubben.

Politikerne sidder langt fra dem, der mærker konsekvenserne

I sin takketale tirsdag aften sagde Jesper Heldgaard, at det særlige ved dette stofområde er, at de mennesker, der mærker konsekvenserne af vore politikeres beslutninger, er ganske langt væk – ikke bare fra politikerne, men også fra de læsere, lyttere og seere her i Danmark, vi forsøger at nå ud til.

"Når regeringen skærer 1½ milliard i bistanden eller sender 60 millioner til Syrien, så er dem, der mærker det, nogen danskerne ikke kender eller kommer til at kende. Det er kun ’u-landsmafiaen’, der råber op – ikke for de fattiges, men for deres egen overlevelses skyld."

"Forestil jer, at det var sådan på sundhedsområdet," fortsatte han.

"Ingen journalist, intet medie kunne drømme om at dække et udspil på sundhedsområdet uden solide reportager fra sygehuse, interviews med regioner, personalegrupper, patienter, patientforeninger m.m. Sådan er det ikke på u-landsområdet. Her befinder de politikere, der herhjemme træffer beslutninger om udviklingssamarbejdet, og de, der mærker konsekvenserne, sig i hver sin verden. Politikerne kan slippe af sted med at træffe beslutninger, der er mere styret af, hvad der pleaser danske vælgere, end hvad der rent faktisk virker og er brug for ude."

De tre uafhængige analyser, som Jesper Heldgaard har udarbejdet med støtte fra Timbuktu Fonden, har været uundværlige for forståelsen af det heftige stormvejr, dansk udviklingspolitik er ude i, understregede Jan Kjær.

Med til at stifte foreningen bag u-landsnyt.dk

Jesper Heldgaard behersker både den skrevne journalistik og tv/video, og specialerne er Afrika, bistand, globalisering, verdenshandel, klima og sundhed.

Den alsidige freelancejournalist har, udover sine mange andre kvaliteter, tætte bånd til Globalnyt. Han var i efteråret 2007 blandt de 25 medstiftere af den almennyttige forening bag det daværende u-landsnyt.dk, som var forløberen for Globalnyt, og sad i foreningens bestyrelse i en årrække.

Han bidrager fortsat til Globalnyt med både artikler og blogindlæg, som kan findes her

Foruden Jesper Heldgaard var det nye, blogbaserede webmagasin theturbantimes.com indstillet til årets pris.

Nairobi-klubben er et fagligt forum for medie- og fagfolk, der arbejder med formidling af udviklingsbistand, globale udviklingsspørgsmål m.m. i dansk eller international sammenhæng.

Nairobi-prisen "uddeles til en person, gruppe eller organisation, som på anerkendelsesværdig måde har bragt de fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande."