Nationalistisk kvartet slår tonen an i FN

823079
Brasiliens præsident Jair Bolsonaro venter i kulissen før sin tale til FN's generalforsamling, hvor han bl.a. afviset den internationale kritik af landets indsats mod brandene i Amazonas.
Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
Laurits Holdt

25. september 2019

Få timer før FN’s topmøde om verdensmålene, slog en patriotisk kvartet tonen an ved den årlige debat på FN’s generalforsamling. Og der blev talt mere om at gå enegang og blande sig uden om end om internationalt samarbejde og bæredygtig udvikling.

Brasiliens præsident takkede sin gud for, at der nu var skabt et nyt Brasilien. For Jair Bolsonaros regering har reddet landet væk fra socialismens afgrund og genvundet verdens tillid. Efter et voldsomt angreb på Cuba og til dels også på hjælpeorganisationer og FN for at støtte udsendelsen af cubanske læger til andre lande, rettede han skytset mod de internationale medier.

Medierne har overdrevet brandene i Amazonas og skal i det hele taget ikke påstå at Amazonas er verdensarv eller verdens lunger. Det er en kolonialistisk tankegang, og suverænitet er den vigtigste værdi overhovedet. Bolsonaro gentog tidligere argumenter, om at Brasilien har udlagt meget mindre af sit areal til landbrug, end europæiske lande har. Han læste op, fra det han sagde, var et støttebrev fra 52 oprindelige folkegrupper, og understregede Brasiliens dybe respekt for menneskerettighederne.

Hvad angår FN, så støtter Brasilien FN’s fredsoperationer og betaler hvad det skal.

Det gør USA ikke. Under præsident Trump er gælden til FN kravlet op på ca. en milliard dollar, men det talte han ikke om.

”Den danske regering ligger et andet sted på klimaspørgsmålet”

“Fremtiden tilhører ikke globalisterne, men patrioterne derimod,” lød det fra Donald Trump. Han hyldede USA’s frihed til at bestemme over sig selv, verdens mægtigste militær, og understregede alt det gode, han selv havde gjort for USA.

“Vi er nummer et producent af olie og gas i verden,” fremhævede USA’s præsident.

“Det er så det, Trump synes er vigtigt. Den danske regering ligger et andet sted på klimaspørgsmålet,” var statsminister Mette Frederiksens kommentar til Globalnyt.

Donald Trump langede som ventet ud efter det, som han kaldte det, blodtørstige regime i Iran, men dog ikke så voldsomt, som mange havde ventet. Han revsede Kina for dets handelspolitik. Og så understregede han at USA ikke søger konflikt med nogen, men arbejder for fred med Nordkorea og i Afghanistan for eksempel. Illegale migranter fik at vide, at de skulle holde sig væk. USA’s partnere fik at vide, at selv om USA har et almægtigt militær, skal partnerne gøre mere. Og alle fik klar besked om, at Trump altid sætter USA først.

Han hyldede patriotismen, og opfordrede alle i salen til at elske deres lande. Det er vejen fremad, lød det fra præsident Trump i en tale, der var gennemsyret af, at USA kan og vil selv, men alligevel nok mest afdæmpede af de tre taler, han indtil videre har holdt ved åbningen af FN’s generalforsamling.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde efterfølgende, at hun ikke ser nogen konflikt mellem patriotisme og internationalt samarbejde og internationale regler. Hun kan sagtens både elske Danmark og se værdien af samarbejde med andre, sagde hun.

Mere religion og tro end bæredygtig udvikling

Egyptens præsident Abdel el-Sisi nævnte faktisk, at hans land har lavet en plan for dets bæredygtige udvikling i en tale, der ellers handlede mest om regionens problemer med ekstremister og krigen mod terror. Mens Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan udløste noget nær et raserianfald hos min nabo, en israelsk journalist, da han trak et stort kort frem og viste, hvor meget de palæstinensiske områder var krympet i de senere år.

Hvis der var nogen fællesnævner i de første fire taler ved åbningen af FN’s generalforsamling, så var det, at alle talte mere om religion og tro end om bæredygtig udvikling og internationalt samarbejde.

Globalnyts dækning af møderne i New York er støttet af Udenrigsministeriets rejsebevilling.